Треньорът на Спартак Варна – Александър Томаш, е получил вчера предложение да застане начело на ЦСКА, пише „Тема Спорт“. Чашата на търпението на червеното ръководство към Томислав Стипич преля след поредната срамна загуба в събота, когато тимът отстъпи с 1:2 при гостуването си на Арда. По този начин армейците започнаха сезона с 4 поражения от първите си 5 мача, което е най-лошото им начало от 40 години – през лятото на 1984-а тръгват с 4 загуби и 1 равенство. Дните на хърватския специалист в Борисовата градина са преброени. Тази вечер от клуба официално обявиха, че водят преговори за раздяла със Стипич и неговите помощници. В момента спешно се търси нов треньор.

Фаворит за поста е именно Томаш, който постигна исторически летящ старт начело на новака Спартак Варна. Соколите заемат втора позиция във временното класиране след 4 победи и 1 равенство в 6 мача от началото на сезона. Един от успехите беше именно срещу ЦСКА, като бившият защитник на армейците изнесе истинска лекция на хърватския им треньор и го победи с 3:0. И то с отбор, който също бе граден през лятото и разполага с многократно по-нисък бюджет.

Привличането на Томаш обаче няма да е никак лесна задача, макар че не е тайна, че 45-годишният специалист отдавна желае да се завърне в Борисовата градина начело на тима. Той се радва на страхотна подкрепа и отношение от страна на собственика на Спартак Вн Павлин Николов, който ще направи всичко възможно да го убеди да остане на „Коритото“. Освен това в договора му със соколите е записана неустойка, така че ЦСКА ще трябва да заплати между 250 000 и 300 000 лева за да освободи наставника от трудово-правни отношения с новаците.

Припомняме, че Томаш беше един от вариантите за нов треньор на червените и през лятото, когато още не беше поел Спартак и щеше да наследи Стамен Белчев и да проведе пълноценна подготовка с отбора. Тогава обаче ръководните фактори в клуба взеха решение да назначат Томислав Стипич, което се оказа една от най-големите грешки на новата власт след смяната на собствеността през пролетта. Сега армейците отново търсят Томаш, но той вече е в много по-изгодна позиция. В следващите дни ще стане ясно дали българският специалист ще поеме ЦСКА и кога ще се случи това. Единият вариант е още сега, а другият – в паузата за националните тимове. Преди нея армейците посрещат Ботев Пловдив в петък от 21:30 часа на стадион „Локомотив“ в „Надежда“ без публика. Ако Томаш приеме да застане начело на тима след сблъсъка с канарчетата, е твърде вероятно в този двубой ЦСКА да бъде воден от Владимир Манчев, който е треньор на дублиращия отбор. Той със сигурност ще изведе армейците за днешното им занимание на базата в Панчарево.

При провал в преговорите с Томаш, сериозна възможност за треньорския пост е Стойчо Младенов. Както съобщихме в събота, Екзекутора на Ливърпул вече е имал разговори за завръщането си в клуба. Това е много възможно да се случи, дори и той да не поеме ЦСКА. Легендарният футболист и треньор може да получи директорски пост и сериозна спортно-техническа власт. Опция за нов наставник е и Христо Янев, който в момента е без работа.

Снимка: Lap.bg