Легендата на ЦСКА Иван Зафиров даде интервю пред „Тема Спорт“, в което коментира лошия старт на сезона, треньорския казус и селекцията.

Копата, както е известен сред феновете, сподели мнението си за работата на ръководството и вижда ли армейците в борбата за титлата.

Г-н Зафиров, на какво се дължи лошият старт за ЦСКА в първенството?

– За мен на треньора и закъснялата селекция. От Томислав Стипич много приказки чухме, а никаква работа не свърши и се вижда, че нищо не става. Първо, не може още при представянето си да кажеш, че ЦСКА ще се бори за петото място и купата, а след това да обявиш, че ще станеш шампион, но не се знае коя година. Явно не знае в какъв клуб е дошъл иначе показва голямо самочувствие. Такова примиренческо поведение и среднячество на „Армията“ не може да има. Твърдо целта е титлата и когато не можеш да я изпълниш, взимаш си дрешките и си отиваш. Такова е мисленето в ЦСКА и Левски. Не знае къде е попаднал – шампион, публика, марка в България и Европа. Плюс това и отборът играе много слабо от началото на сезона. Добро първо полувреме срещу Лудогорец и дотам. Доста са нещата, които оказват влияние за това състояние на тима.

Как си обяснявате забавянето на селекцията? Не е ли много дълъг периодът за избор на точните играчи?

– Кои точни играчи? Тези чужденци как и откъде ги взимат? След време пък не могат да се отърват от тях. Ръководството трябва сериозно да помисли защо се забави. Трагедия е да започваш по този начин шампионата. Дано да се стегнат, но с този треньор е ясно, че няма как да се случи това. Грешката е в началниците, но и в наставника, защото като отиваш в голям отбор, се интересуваш какво налично имаш в състава и кое ти е нужно. Виждаш и казваш – ще можеш ли да се бориш за титлата или не. Заявяваш: „Вижте, с такъв тим няма как да гоним такива цели. Искам да се подсили отборът предварително в тези зони, за да влезем в битката“. Той идва неподготвен и започват да се търсят играчи. Трябва да вземеш петима футболисти, но качествени, а не на килограм. Хора, които веднага могат да влязат и да играят на ниво. Не такива, които да се чакат за адаптация. Къде го има това? На Мбапе трябва ли му време в Реал Мадрид. През последните години какво правят – купуват се някакви, които не могат и да маршируват.

Кой трябва да бъде следващият треньор на ЦСКА, отново се завъртяха имената на Любослав Пенев и Александър Томаш?

- Двамата са ми много симпатични и са добри варианти. Любо е малко по-агресивен, а Томаш – по-спокоен и уравновесен. Аз доведох Александър навремето в юношеската школа. Видяхте, че отборите му играят много добре. Постигна солидни резултати в Локо Пловдив, а сега стартира страхотно и в Спартак Варна. За Пенев е ясно отдавна, че е качествен наставник, но при него и отношенията с ръководството трябва да са гладки. Не искам да давам съвети на шефовете в клуба. Има си началници, но трябва да се назначи български треньор и той да е от ЦСКА. Стига с тези чужденци. Кажете ми кой отбор постигна някакви успехи с такъв наставник? Само съсипаха родните специалисти. Да, Лудогорец си става шампион с такива треньори, но знаем как се случват нещата. След това излизат в чужбина и трагедия. В България им е лесно, защото в Разград имат по-добра организация и по-класни футболисти от останалите и печелят.

Ще могат ли да се справят изпълнителните директори Стоян Орманджиев и Филип Филипов с трудната ситуация, в която се намира отборът?

– Силно желая това, защото и двамата са наши момчета – цесекари. Но ще им бъде много трудно. Сега ще започнат да залитат в най-различни посоки, което е лошо, защото може да се объркат нещата. Трябва веднага да махнат този треньор, защото допуснаха грешка с него, и да назначат български наставник. Знаете ли, много е лошо да се работи в такива екстремни условия, защото може повече грешки да допуснеш. ЦСКА разполага с добри играчи, не са чак пък толкова лоши. Нека да се налагат и млади момчета. Повече смелост.

Покрай спортно-техническите проблеми сякаш спря да се говори за стадиона. Очаквате ли да има трудности със строежа?

– Доколкото чувам, стадионът ще си се построи. Няма да има никакъв проблем, но всичко си е до пари и организация. Спомняте ли си, че в друго интервю ви споделих, че не той е най-важен, и още смятам така. Важното е отборът да върви. Добре е да имаш красив и модерен стадион, но когато нямаш качествен тим, който да побеждава и да се бори за титлата, за какво ти е? Феновете трябва да идват да запълват тези седалки и да гледат добър отбор. Привържениците искат това и винаги е било така.

Как ви се вижда началото на първенството, което започна със скандали около съдийството?

– Нашенска работа. Какво да ви кажа. Видяхте какъв гол бе зачетен на Локо Пловдив срещу Черно море. Нали се използва вече и ВАР. Но не знам дали цялата вина е в съдиите. Да, носят такава, но голяма е и в клубовете, които не създават качествени футболисти. Да се дава шанс на младите и да се налагат. Друг изход няма, а не постоянно да се взимат чужденци. Писна ми да гледам в отборите повече чужди играчи от наши. Дори в някои тимове изобщо няма български момчета в състава. Ако взимаш чужденец, ще купиш някой, който да е над всички. Сега се взимат такива, които вкарат по три гола и стават голмайстори. Едно време наградата се печелеше от този с по 25-26 попадения, а имаше още поне петима с над 10. Но това е тема, която само дъвчем и промяна няма.

Смятате ли, че ЦСКА може да се стабилизира в кратки срокове?

– Трудно ще бъде. ЦСКА не хвана темпото от началото и загуби точки. Може да се навакса, но ще е тежко. Сега ще има други катаклизми, както ви казах. Ще се започне с взимането на играчи, назначаването на нов треньор и може да се допуснат още грешки. Всичко това трябваше да се направи през пролетта и в края на шампионата. Правиш си план за селекция и на първата тренировка преди новия сезон всичко необходимо да бъде подсигурено, а не да се прави в течение на сезона. Ядосвам се много. Сега идват и трудни двубои срещу Арда и Ботев Пд. С тази игра няма как да стане.

Росен АНГЕЛОВ, "Тема Спорт"