Новото начало никога не е лесно и в това от първо лице се убеждават младите ръководители в ЦСКА. Всъщност след смяната на собствеността в Борисовата градина в края на април на тях се налага да гасят пожар след пожар, но размахът, с който го правят, не се оказва достатъчен. В последните дни бурята затихна с отлагането на мача с ЦСКА 1948, но тази вечер ЦСКА може отново да попадне в нейното око.

Армейците посрещат Славия от 19:00 часа на стадион „Васил Левски“ в двубой, който се явява Рубикон за цялата червена революция, провеждана в последните месеци. В най-успешния български клуб изискванията са много високи и далеч не е учудващо, че търпението към оперативния и спортно-техническия щаб е на изчерпване още в средата на август. Няма как да е по-различно, когато ЦСКА е загубил два от първите си три мача в първенството, а едно от пораженията е дошло след срамно и бездушно представяне и допуснати три безответни гола от новака в елита Спартак Варна.

След осемте сезона без титла под управлението на Гриша Ганчев на „Армията“ имаше сериозни настроения за промяна, а когато тя дойде, лидерът на агитката Иван Велчев обяви, че горчивата чаша от предишния начин на управление ще трябва да се изпие докрай. Когато тя пресъхна със загуба в баража за Лигата на конференциите обаче, феновете очакваха, че процесът по обратното напълване ще е доста по-бърз и целенасочен.

Дори приеха сравнително хладнокръвно доста странното назначение на неизвестния у нас Томислав Стипич с надеждата, че ръководството знае точно какво прави. Следващите им действия обаче показаха, че те тепърва се ориентират в обстановката и настоящият сезон ще е преходен във всяко едно отношение. Но с оглед на амбициите и средствата, които се влагат от новия собственик, феновете далеч не изглеждат доволни на такова развитие. Особено когато клубове с много по-нисък бюджет и градени също през това лято се представят доста по-успешно от 31-кратните шампиони.

Томислав Стипич получи закъснял подарък за 45-ия си рожден ден с отлагането на гостуването на ЦСКА 1948 и имаше две седмици на разположение, за да открие и поправи грешките, допуснати срещу Спартак Варна. В състава най-накрая беше привлечен и централен нападател – Годуин Коялипу, който се намира в чудесна спортна форма и ще бъде на негово разположение днес срещу Славия. От хърватския треньор и неговите възпитаници се очаква да припомнят добрите впечатления, които оставиха през първото полувреме на визитата в Разград. Червените изиграха най-силните си 45 минути за календарната година и беше цяло чудо, че не водеха на почивката срещу Лудогорец. Ако обаче повторят безобразните изяви от „Коритото“ и наставникът не намери начин да промени нещата, то е твърде вероятно провал срещу Славия да доведе до сериозни трусове в Борисовата градина. Три загуби от 4 мача почти винаги в исторически план са водели до уволнение на старши треньора на ЦСКА, а сега тези, които го доведоха, също обещаха, че ще поемат цялата отговорност, ако не се справят на ниво.

Сблъсъкът с белите определено е водевил и както може да удави армейците, така може и да ги прати на доста по-спокойно за работа място. Успех със силна игра ще свали драстично напрежението и може да е първата крачка към изкачването нагоре в класирането. Предстои в клуба да пристигнат и още нови попълнения, които да донесат свежа сила на състава. Стига той да има за какво да се бори.

Материал на Мартин Костадинов

* заглавието е на Gol.bg

Снимка: БГНЕС