Бившият наставник на ЦСКА Сашо Станков преди няколко дни е получил оферта от Китай, която е отказал. Той сподели, че предложението е дошло от третодивизионен клуб, чиято цел е да изгради проект и до 3 години да се състезава в елита на местното първенство.

“Не знам как е стигнала до вас тази информация, но е вярна. Въпреки това прецених, че нямам желание и не си струва това предизвикателство”, заяви Станков, който прие поканата за разговор относно старта на любимия му отбор в шампионата. Ето какво каза той пред “Тема Спорт”.

Г-н Станков, старо треньорско клише е “делим мача на две полувремена”. Сега може ли да разделим играта на ЦСКА на първо полувреме срещу Лудогорец и останалото?

– Хайде, стига с тези клишета. Истината е, че ЦСКА не изглежда добре. Проблемът е, че неяснотата в клуба влияе и на спортно-техническото развитие на отбора. Продължавам да виждам повтаряне на старите грешки. Все още не знаем кой носи отговорност. Мога да кажа само добри думи за Филип Филипов и Стоян Орманджиев, но ми липсва категоричността, ясното структуриране… Иска ми се някой да излезе и да каже: “Аз доведох Стипич и нося отговорност за решението си” или да се знае “Аз отговарям за селекцията и моя е думата”… Няма го това нещо. Чуваме повече пожелателни думи, отколкото конкретика. Размитата отговорност не води до нищо добро. Нека ни кажат кой доведе Томислав Стипич. Ако той успее, да знаем кого да поздравим, но ако се провали, да е ясно накъде да бъдат насочени критиките. Факт е, че Стипич до момента не ни убеждава, а селекцията се бави.

Какви са впечатленията ви от работата на Стипич?

– С цялото ми уважение към Спартак Варна, но по такъв начин да те смачкат ще приема само, ако става въпрос за Ливърпул. В този двубой Стипич не показа никаква реакция. Това, че направи смени на полувремето, доказва само, че той въобще не е бил наясно с играчите си. Стипич обаче не промени нищо в начина на игра и това е притеснително. Александър Томаш му изнесе лекция… Но хърватинът не е виновен, че са го поканили в ЦСКА. Интересно ми е с какво е предизвикал този интерес.

През лятото ръководен фактор в ЦСКА в личен разговор ми каза, че Томаш още не е готов да води армейците…

– А Стипич готов ли е? Кой е Стипич? Има една купа на Латвия и това е. Томаш може да няма купа във визитката си, но нали знаете колко изградени и създадени футболисти има. Всеки негов отбор е разпознаваем, със стил, с игра…

Все пак армейците изиграха много силни първи 45 минути срещу Лудогорец?

– Да, то и при Ел Маестро имаше едни силни 45 минути срещу Локо Пд. Мачовете са по 90 минути и първенството не се играе в едно полувреме. Всеки е способен на един проблясък, но това не е гаранция за нищо. Докога ще се ловим като удавник за сламка за тези 45 минути?

Допреди няколко дни ЦСКА нямаше изявен централен нападател. Сега е привлечен французин на тази позиция. Може ли това да реши проблемите?

– Моето мнение е, че ЦСКА като цяло не е окомплектован добре и проблемът не е само на върха на атаката. В състава от 11 човека 9 са от миналата година, а те знаем какво постигнаха. Те са обременени, а някои не притежават класата и характера да носят червената фланелка. Да, разбирам, че наследството е тежко и играчи, които получават 100 хиляди евро на месец, се разхождат в дубъла, но трябва да се вземат мерки.

Очаквате ли още в Бистрица армейците да покажат друго лице, което е различно от това във Варна?

– Надявам се, но е малко вероятно и много трудно.