ЦСКА представи във вторник дълго чакания централен нападател. Тригодишен договор с клуба подписа бившият юношески национал на Франция Годуин Коялипу, който е и актуален голмайстор на втора белгийска дивизия.

Привлеченият от Беверен футболист се намира в най-силния и постоянен период в своята кариера, която е белязана от върхове и спадове. В следващите редове ще ви представим 7 ключови дати от футболния път на новия номер 77 в ЦСКА.

1 ДЕКЕМВРИ 2017 Г.
ПЪРВИ ПРОФЕСИОНАЛЕН ДОГОВОР

Роден в Банги, столица на Централноафриканската република, Коялипу пристига във Франция на 5-годишна възраст, като семейството му се заселва в Ниор. Вече запален по футбола, той се присъединява към школата на местния Шамоа Ниор три години по-късно, без тогава да знае, че го очаква дългогодишна история. „Ниор е моят град, това е моят дом и съм запазил всичко от времето, прекарано там“, доверява той. И с основание – изкачва гарнитурите на клуба една след друга. Преминава от отбора до 17 г. през този до 19 г, дублиращия тим. А на 1 декември 2017 г. е възнаграден за труда си, като Ниор, състезаващ се в Лига 2, му предлага професионален договор. По това време той е само на 17 години. „Имам много прекрасни спомени от Ниор, но най-хубав бе денят, в който подписах като професионалист, беше великолепно“, разказва Коялипу. Там той е съотборник с Тибо Вион и бившия нападател на Ботев Пд Антоан Бароан.

6 АПРИЛ 2018 Г.
ДВА ГОЛА В ЛИГА 2 НА 18

Хвърлен в дълбоките води на професионалния футбол още като тийнейджър, Коялипу не губи време, за да се покаже на Франция. През пролетта на 2018-а, когато Ниор се бори за оцеляването си, треньорският щаб показва смелост и се доверява на младия нападател, който прави няколко солидни старта след дебюта си като резерва на 8 декември 2017 г. срещу Реймс. Най-силният му мач обаче е на 6 април от пейката. За общо 33 минути при гостуването на Клермон Фуут новият стрелец на ЦСКА отбелязва първия и втория си гол в професионалния футбол. Двубоят завършва 2:2 след късно изравнително попадение на домакините, но точката е ключова по пътя на Ниор към спасението. „Изобщо не си спомням първия си професионален мач, но денят, в който вкарах първия си гол в Лига 2, беше невероятен. Тогава си казах, че упоритият труд се отплаща“, отчита нападателят.

17 ЮНИ 2021 Г.
ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА АЛПИТЕ

През лятото на 2021 г. Коялипу изненадва мнозина с избора за своето бъдеще. След като въпреки няколко контузии все пак успява да запише 57 участия в Лига 2, в които се отчита с 6 гола и 7 асистенции, бившият национал на Франция до 19 г. приема предложението на швейцарския Лозана. Амбициозният проект на елитния клуб успява да привлече интереса на нападателя. „Наистина харесах плановете им за бъдещето, исках да помогна те да се осъществят. В отбора имаше много млади футболисти и смятах, че ще играя редовно“, обяснява по-късно решението си Годуин. На 17 юни той пристига от Ниор на брега на Женевското езеро, нетърпелив за първото голямо предизвикателство в кариерата си. Редица френски клубове бяха записали името му в тефтера си, но той реши да продължи кариерата си от другата страна на Алпите.

4 ЯНУАРИ 2023 Г.
ПРИКЛЮЧЕНИЕТО В ЧУЖБИНА СЕ ОТЛАГА

От само себе си се разбира, че сезон 2021/22 не е никак щастлив за Коялипу. Макар че амбициите на Лозана са да играе водеща роля в швейцарската Суперлига, тимът изживява кошмарна кампания. Печели само 4 от общо 36 двубоя и завършва на последно място в класирането. Годуин пък изиграва едва 10 мача, в които вкарва 1 гол. „Трудно е да се обясни какво се случи“, казва огорченият нападател, който отново не е пощаден от физически проблеми. „Очаквах различно приключение, но просто не бяхме достатъчно добри и не постигнахме резултатите, към които се стремяхме“, добавя той. През есента на 2022-ра не получава достатъчно игрово време и във втора швейцарска лига и на 4 януари 2023-та приема предложението на треньора на третодивизионния френски Авранш да заиграе в отбора под наем в опит да се върне в правия път.

13 ЯНУАРИ 2023 Г.
ОБРАТНО НАГОРЕ

По-малко от седмица след пристигането си в Аванш Коялипу получава няколко минути в мача за Купата на Франция срещу Брест (0:2), а дни по-късно започва като титуляр в двубоя от Националната лига срещу Версай. Нападателят се нуждае само от 47 минути за да открие головата си сметка и макар че отборът му губи с 1:3, дава заявка, че ще му помогне да се спаси. „Дойдох в Авранш, защото се интересувам от техния проект. Това е клуб, помогнал на много млади играчи. Не познавах лично треньора, но говорих с него и той ме накара да дойда тук. Всички в отбора ме накараха да се чувствам спокойно и ми дадоха нужната увереност. Целта е да се спасим на всяка цена“, категоричен е Коялипу. В общо 18 пролетни мача той отбелязва 13 гола и помага на тима да стигне до 8 победи, които са достатъчни за оцеляването.

16 ЮЛИ 2023 Г.
ПРАВИЛЕН ИЗБОР ЛИ Е БЕВЕРЕН?

След страхотната пролет в Аванш нападателят взима решение да кара крачка по крачка и подписва с втородивизионния белгийски Беверен. „Годуин е сред големите таланти във Франция от доста време, но през последните шест месеца той успя да намери стабилност и увереност на терена и извън него. Ние не бяхме единственият клуб, който се интересуваше от привличането му, но веднага си паснахме. Той е талантлив, скромен млад човек, който според нас може да изкачи още много стъпала в кариерата си. Бяхме развълнувани, когато се съгласи, че Беверен ще бъде най-доброто място да предизвика себе си“, казва изпълнителният директор на белгийците при представянето му. А последвалите цифри говорят сами за себе си – Коялипу става голмайстор на първенството с 16 попадения в 30 мача и буквално влачи тима на гръб, като малко не му достига да го доведе до плейофите за класиране в елита, и Беверен завършва 8-и.

6 АВГУСТ 2024 Г.
ЧЕМПИЪНШИП? НЕ – ЦСКА!

Обичайните за младите футболисти лъкатушения в играта, както и честите физически проблеми сякаш вече са зад гърба на Коялипу и в последните година и половина той блести. В Беверен сякаш се бяха примирили, че няма как да го задържат след много силния му сезон, като въпросът беше коя ще е следващата дестинация за нападателя. От началото на лятото се шумеше за представители на Чемпиъншип – Съндърланд и Кардиф, но в последния момент на сцената излезе ЦСКА и именно армейците спечелиха битката. Годуин явно продължава да го кара по-бавно и методично и очаква именно Борисовата градина да е следващото стъпало нагоре за него. „Много съм щастлив, че съм тук, в най-големия клуб в България. Нямам търпение да играя за вас. Ще се видим скоро“, обяви Коялипу онзи ден, след като подписа 3-годишен договор с ЦСКА. Ще бъде ли 6 август 2024-та следващата щастлива дата в кариерата му, или отново ще го върне назад, както в Швейцария?

ТОВА Е ГОДУИН КОЯЛИПУ
Роден на 15 февруари 2000 г. в Банги, ЦАР
Висок: 184 см
Пост: централен нападател
Юноша на Ниор

ПРОФЕСИОНАЛНА КАРИЕРА
Години Отбор М
2017-2021 Ниор II 20 9
2017-2021 Ниор 57 6
2021-2022 Лозана 22 4
2023 Авранш 18 13
2023-2024 Беверен 30 16
2024- ЦСКА
Заб.: Мачовете са само за първенство.

Мартин КОСТАДИНОВ, "Тема Спорт"