„Безследно изчезнали“ е американски криминален сериал, в който специалните служби издирват и намират граждани на Ню Йорк, за които никой не е чувал нищо в продължение на години. Състои се от общо 160 епизода, последните от които са снимани през 2009 година.

Изглежда обаче новата власт в ЦСКА, стремяща се към по-западно управление, ще трябва да върне в екшъна главните герои – агентите Малоун, Спейд, Джонсън, Алварез, Делгадо и Фитзджералд. Поне към момента не се виждат други алтернативи, чрез които да се намери изчезналият преди близо 1 година Тобиас Хайнц.

За последно норвежецът беше забелязан при победата с 2:0 над ЦСКА 1948 през септември 2023-та, когато изигра силен мач и имаше ключова роля за първото попадение на Дюкенс Назон. След това обаче познатият от пристигането си в България креативен халф потъна вдън земя и беше заменен от припрян, неефективен и безидеен свой двойник. Твърди се, че единствените места, на които свидетели са разпознали Хайнц оттогава насам, са игрални зали в София в ранните часове на нощта. Официална информация по случая от компетентните органи обаче липсва.

Макар да имаше епизодични избухвания като гола срещу Левски при победата с 2:0 над април, бившият младежки национал на Норвегия е безкрайно далеч от стандартите, които сам постави в първите си месеци в Борисовата градина. Хайнц „захапа“ буквално от първите си минути с червената фланелка, като имаше сериозен принос за обрата от 0:1 до 4:1 при гостуването на Берое в дебюта си за тима в началото на 2023 г.

Тогава той се появи от резервната скамейка, а още от следващия мач се превърна в твърд титуляр. Тобиас беше моторът в офанзивните действия на ЦСКА при Саша Илич и щеше да е сред основните отговорници, ако отборът се беше преборил за шампионската титла. Вкара ключови попадения при победите над ЦСКА 1948 в Бистрица и Левски в последния плейофен кръг, а се разписа красиво и при равенството 2:2 срещу Лудогорец в Разград.

В крайна сметка червените останаха на една дузпа от златните медали, като мнозина смятат, че именно Хайнц е трябвало да изпълни наказателния удар срещу ЦСКА 1948 вместо Турицов.

Последва тежко лято, в което армейците започнаха слабо сезона и Саша Илич беше заменен от Нестор Ел Маестро, а единственият светъл лъч в представянето беше именно Хайнц. Норвежецът имаше пряк принос за 6 от първите 10 гола на отбора за сезона до споменатата победа вкъщи над тима, домакинстващ в Бистрица.

Няколко седмици по-рано из червените среди беше тръгнала мълвата, че Тобиас е започнал да обикаля късно вечер определени места в София, но докато дърпаше ЦСКА напред, сякаш тези приказки изглеждаха като клевети. Бързо след това обаче дойде огромното пропадане на халфа и въпросителните започнаха да се трупат.

Трябва да отбележим, че дори и в най-добрата форма на Хайнц звездният му статут беше доста пресилен и бе в резултат на ниското ниво на неговите съотборници. Ако сравним скандинавеца с Емил Гъргоров, който изпълняваше сходни функции на терена и има същите габарити, то Бадема е две
класи отгоре във всеки аспект.

Завършващ удар, извеждащо подаване, центриране, изпълняване на статични положения, фантазия, лидерски качества, единоборства – все компоненти, в които Хайнц отстъпва дори и в най-добрите си дни. А да не говорим за лошите и най-лошите, които се редуват вече почти една година!

От футболиста, който всеки мач успяваше да измисли нещо нестандартно пред противниковата врата, Хайнц се превърна в донора за притежание на съперниците. Бракът в отиграванията му е ужасяващ и е сложил край на стотици червени атаки в споменатия период.

Нестор Ел Маестро, Стамен Белчев, Томислав Стипич така и не успяват да открият изчезналия Хайнц, който от споменатия двубой с ЦСКА 1948 има 3 гола и 3 асистенции в 33 срещи във всички турнири. През лятото изглеждаше, че Стипич е намерил правилната формула, но дойде гостуването в Разград, когато норвежецът пропусна дузпа и 100-процентово положение и всичко отиде по дяволите. В следващите два мача той беше познатата сянка.

Специалисти отчитат, че позицията на Хайнц не е по крилото и той спешно трябва да бъде преместен зад нападателя. Може ли това да помогне за откриването му и ще се случи ли още срещу любимия му съперник ЦСКА 1948? Или пък Тобиас сам не иска да бъде намерен и му харесва животът в лъскавите зали на късмета?

Мартин КОСТАДИНОВ, "Тема Спорт"