Бившият футболист и треньор в ЦСКА Ангел Червенков е отличен събеседник, защото никога не премълчава истината и винаги казва нещата, както ги вижда и чувства. Потърсихме го да коментира ситуацията в Борисовата градина след изиграването на първите два кръга от шампионата. Ето какво каза той специално за Явор Пиргов от “Тема Спорт”.

Г-н Червенков, мненията относно състоянието на ЦСКА се простират в няколко направления – от оптимизъм с оглед първото полувреме срещу Лудогорец и налагането на млади български футболисти, през недоверие с оглед загубата срещу разградчани и забавянето на селекцията до негативизъм, породен от думите на Томислав Стипич, че тимът ще се бори за влизане в Топ 5…

– Хубаво е да има различни мнения, защото, както казваше едно време Керима (б.а. Ружди Керимов) – не може да се яде само боб, от време на време трябва и леща. Публиката на ЦСКА винаги е била взискателна и критична. Тя не търпи примиренческо поведение и липса на най-високи цели. Въпреки това сега моментът е такъв, че трябва да се прояви търпение и подкрепа. За забавянето на селекцията има обективни причини. Смяна на ръководството, нови хора започват да се занимават с трансферите, строи се нов стадион. Хубавото е, че в тази ситуация се пипа внимателно, защото виждаме, че сега клубът не може да се освободи от футболисти, които са привлечени от старото ръководство и, меко казано, не са достойни да носят червената фланелка. Този процес не е лесен, но моята информация е, че се работи усилено по селекцията. Другият положителен елемент е, че се дава шанс на млади момчета като Георги Чорбаджийски, Петко Панайотов, Марк Емилио Папазов, Йоан Борносузов. Някои от тях показват, че имат потенциал един ден да бъдат водещи фигури в отбора, но трябва да бъдат налагани постепенно, да трупат самочувствие, а не да бъдат смазвани с огромни очаквания. Преди години Димитър Пенев проявяваше огромно търпение към Ицо Стоичков, Любо Пенев, Емил Костадинов, мен… Прощаваше ни грешките, поощряваше ни и ни даде шанс и възможност.

Какви са първите ви впечатления от новия треньор?

– Аз по принцип харесвам българското, а името на новия старши треньор отново завършва на “ич”… Въпреки това от уважение е редно да му дадем време да развие идеите си. Той обаче трябва да е наясно, че е абсурдно наставникът, а и който и да е в ЦСКА, да казва, че отборът ще се бори за Топ 5. Историята, ДНК-то, името на клуба задължава целта винаги да е първото място. Да, не винаги ще се постигне, но погледът трябва да е устремен изцяло и само в него.

ЦСКА пресираше много сполучливо през първото полувреме срещу Лудогорец и изглежда в този компонент отборът бележи сериозен прогрес?

– Да, така беше. Но нека не се заблуждаваме. Много е хубаво да излезеш и да пресираш високо, а разградчани позволяват това да се прави, тъй като обичат да разиграват с вратаря при изнасяне. Да, през първото полувреме армейците стояха добре и пресата им се получаваше, но видяхме, че на почивката в Лудогорец направиха няколко леки корекции, смениха ритъма, започнаха да излизат от пресата, увеличиха скоростта на прехода във фаза атака и се забелязаха много пробойни в червената отбрана.

Виждате ли в някой отбор потенциал да спре Лудогорец към поредната шампионска титла?

– Не! Разградчани са много напред във всяко едно отношение. Те разполагат с дълбочина в състава, структура, организация. В ЦСКА не биват да се заблуждават от успеха над Хебър, а това важи и за Левски, които победиха два много слаби отбора, които бяха напуснати от голям брой играчи и все още не са готови. В ЦСКА трябва да сверяват часовника и ще се види в какво състояние са, когато се изправят срещу Левски, Локо Пд, Ботев Пд… Хубавото е, че тогава феновете ще бъдат на трибуните, а в първите два кръга тяхната липса се усеща много силно и се вижда, че няма кой да внася динамика, емоция и настроение в действията.