Жадуваният от мнозина преход към демокрация и пазарна икономика в България продължи твърде дълго, а според някои дори все още е в ход, 35 години след 10 ноември. След 8 сезона, в които се видя, че Гриша Ганчев няма да изпълни големите спортни мечти на червена България, промяната в ЦСКА също беше силно желана.

Тя обаче дойде някак изневиделица и твърде рязко в края на месец април. Няколко дни след победата с 3:1 над Левски и часове преди полуфинала реванш за купата с Ботев Пд на официалния сайт на армейците се появи съобщение, че семейство Ганчеви се оттегля от клуба и е прехвърлило акциите си на „Национален фонд за спорт, култура, изкуство и наука“.

В първите дни след тази новина имаше много въпросителни и дори съмнения, че в действителност в Борисовата градина е настъпила кардинална промяна. Две пресконференции на ръководители, някои от които нови, а други стари, но с несравнимо по-големи функции, както и няколко месеца по-късно можем да сме категорични, че Ганчев наистина вече няма нищо общо с ЦСКА и клубът е тръгнал по нов път. Докъде ще доведе той, предстои да разберем. Защото първите стъпки на новата власт всъщност са обвити в мъглата на прехода, който се оказва кошмарен.

Откакто смяната на собствеността беше обявена официално, червените изиграха 7 мача във всички турнири, в които не записаха нито една победа, допуснаха цели 6 загуби и направиха 1 равенство, като отпаднаха от турнира за Купата на България, провалиха се в баража за Лигата на конференциите срещу ЦСКА 1948, а стартираха и новия сезон с поражение в Разград. Така последният успех на ЦСКА продължава да е във вечното дерби на 27 април и се пише на управлението на Гриша Ганчев (б.а. – след 22 февруари 2023 г. Ганчев имаше равни дялове с „Фонд Спорт“, но оперативната власт беше в неговите ръце).

Разбира се, последвалите катастрофални резултати до края на миналия сезон също до голяма степен са на сметката на бившия собственик на Литекс. Оставеното от него наследство доведе до там, че ЦСКА пропусна да участва в европейските турнири, след като се провали както за купата, така и в първенството.

След като изпиха горчивата чаша докрай, феновете очакваха ново начало през този сезон. Но надеждите им бяха попарени още на 10 юни, когато новите стари шефове подчертаха, че през лятото всичко ще се случва в движение и се сглобява отбор за след три трансферни прозореца. Така и се случи, ЦСКА се яви неподготвен в Разград и загуби първия си мач за сезона, макар че в контролите остави добри впечатления под ръководството на Стипич и спечели всичките си 7 двубоя.

В официалните срещи черната серия продължава. Червените не познават вкуса на победата вече 3 месеца, а новата власт на практика изобщо не се е запознавала с него. И е крайно време кошмарният преход да приключи. Перфектният момент за това е домакинството на Хебър в събота вечер. ЦСКА вече няма право на оправдания, още повече срещу отбор, събиран на „пожар” с един от най-ниските бюджети.

ПОСЛЕДНИТЕ 7 МАЧА НА ЦСКА

1 май Ботев Пд – ЦСКА 2:0
11 май Лудогорец – ЦСКА 3:1
18 май ЦСКА – Крумовград 2:2
23 май ЦСКА – Черно море 0:1
26 май Локо Пд – ЦСКА 1:0
31 май ЦСКА – ЦСКА 1948 0:2
21 юли Лудогорец – ЦСКА 1:0
Баланс: 1 равенство, 6 загуби, г.р. 3-12

Материал на в-к Тема спорт

Снимка: Lap.bg