Универсалният футболист на ЦСКА Тибо Вион даде интервю за предаването „Домът на футбола“ преди старта на сезона в Първа лига.

 

Тибо, как се чувстваш след тежката лятна подготовка? В какво настроение си и готов ли си за старта на новия сезон?

– Разбира се, че сме готови. Представихме се добре по време на подготовката, изиграхме седем контроли и спечелихме всяка от тях. Всичко това е важно за увереността ни, защото нека не забравяме, че имаме нов треньорски щаб. Разполагаме и с много млади футболисти. Така че най-важното за нас е да сме добре подготвени тактически и физически и да започнем кампанията по възможно най-добрия начин.


Каква е работата с Томислав Стипич?

– Той е треньор, който изисква от нас да бъдем по-агресивни и да пресираме високо противника. Също така да доминираме при владението на топката и именно това бяха основните аспекти, над които наблегнахме в подготовката. По време на контролите всички видяха, че в момента, в който изгубим притежанието, упражняваме контрапреса.  Смятам, че ще изглеждаме много по-атакуващо под негово ръководство. Записахме добри резултати, но знаем, че двубоите в първенството са коренно различни и искаме да покажем същото лице и срещу Лудогорец.

 
Освен тактиката промени ли Стипич и настроението в отбора, правилата?

– Не мисля, че Стипич трябва да прави кардинални промени. След разочарованието в края на миналия сезон и пропуснатите шансове за Купата на България за нас най-важно беше да дойде тази пауза, в която да изчистим мислите си и да започнем на чисто. Естествено, когато дойде нов треньор с нов екип, е нормално да има различни изисквания към нас. Но вярвам, че имахме нужда именно от това, за да започнем новия сезон подобаващо.

 
Тимът беше напуснат от няколко футболисти, а дойдоха и няколко нови лица…

– Освен всички изходящи и входящи трансфери в отбора дойдоха и много млади играчи. Смятам, че вече сме добре запознати с качествата им. Част от новите футболисти се присъединиха малко по-късно, но имахме достатъчно време преди първия официален мач, за да се опознаем и да знаем с какво разполагаме.

 
Започваш петия си сезон в ЦСКА. Чувстваш ли се като един от лидерите и успяваш ли да предадеш опита си на младите футболисти?

– Извън терена съм доста спокоен човек и не съм от тези, които говорят много в съблекалнята. Но на терена нещата са коренно различни. Ако мога да предам опита си на младите, ще е страхотно, защото имаме момчета на по 17, 18 години, които се нуждаят от тази подкрепа, за да натрупат увереност. Разполагаме с големи таланти, които смятам, че тепърва ще бъдат част от състава.

 

Можеш да играеш на няколко позиции, къде се чувстваш най-комфортно?

– В ЦСКА съм играл като ляв и десен краен защитник, както и като вътрешен халф. Чувствам се най-комфортното отдясно на отбраната, все пак това е и по-силният ми крак. Но почти цял полусезон играх като ляв бек, така че това не би било проблем за мен.

 
По какъв начин ще реагирате и ще се реванширате на феновете за кошмарния минал сезон?

– Ако феновете са разочаровани и искат промяна, представете си колко силно е нашето желание това да се случи. Ще дадем всичко от себе си да започнем сезона на висота.

 
Ще ви се отрази ли липсата на фенове в първите мачове?

– Тяхното отсъствие е много негативно за нас, защото независимо дали играем в София, или другаде, ние се чувстваме като домакини. Атмосферата винаги е страхотна, но ние сме длъжни да се справим с обстоятелствата. Надявам се да се върнат възможно най-бързо, а ние да спечелим всеки мач дотогава.