Пресконференцията на ЦСКА за представянето на новия треньор Томислав Стипич и презентирането на новите структурни промени в клуба обхвана и темата за напускащите играчи с изтичащи договори. На първо място в този списък попадна капитанът на армейците Юрген Матей, който вече на 31 години и след претърпяна много тежка контузия не може да даде нужното ниво, към което новата власт на армейците се цели.

Според запознати нидерландецът дори e бил готов да понижи финансовите си претенции, както и тези за титулярно място, за да остане в помощ на клуба. От уважение към бранителя обаче армейците му позволиха да потърси следващото предизвикателство в кариерата си.

Така дори до последните си дни у нас Матей показа защо толкова бързо се превърна в капитан и лидер на ЦСКА. Лоялен, скромен, трудолюбив, но и със силен характер и умеещ да комуникира с всеки в съблекалнята – ако червените имаха повече футболисти с персоналните качества на нидерландеца в последните години, ерата „Гриша Ганчев“ можеше да бъде и доста по-успешна.

Юрген пристигна в Борисовата градина през лятото на 2020 година, като бе натрупал зад гърба си впечатляващите за родните стандарти 175 мача в нидерландската Ередивизие, но никога не бе играл извън своята родина. Моментално се превърна в твърд титуляр в състава на Стамен Белчев и имаше сериозно участие в пробива до групите на Лига Европа, чиято черешка беше епичният успех с 3:1 над Базел като гост в плейофната фаза.

В края на първия си сезон у нас спечели и Купата на България. Още тогава интелигентният и много отдаден на футбола бранител се очертаваше като основна фигура в съблекалнята, а след напускането на Петър Занев и продажбата на Валентин Антов получи и капитанската лента.

Една от основните му заслуги за нея се случи на 26 август 2021 г. Тогава ЦСКА посрещна Виктория Пилзен в плейоф за влизане в групите на Лигата на конференциите след загуба с 0:2 в първия мач в Чехия. Треньорът Стойчо Младенов обаче бе убеден, че отборът му има сили за обрат, и Матей го доказа. Голове на Кери и Йомов доведоха до продължения, в които обаче Кайседо получи червен картон и бе логично червените да пазят резултата и да очакват дузпите.

Вместо това те атакуваха смело в търсене на успеха, като при всяко статично положение централните защитници се включваха в противниковото наказателно поле. Именно при такава ситуация в 119-ата минута Кери центрира от свободен удар, Жеферсон продължи с глава към задна греда, а Матей бе на точното място с плонж да завърши заученото положение и да прати в екстаз трибуните на „Васил Левски“.

В груповата фаза вече капитанската лента беше на ръката на нидерландеца и тя не слезе от там до момента, освен когато защитникът отсъстваше. Много уверен и хладнокръвен, силен на втория етаж, четящ чудесно играта, Матей бе стълб в червената отбрана в продължение на 3 сезона, в които смени различни партньори, но не позволи да се стигне до драстичен спад в представянето му.

Други от запомнящите му се голове са тупалката от над 30 метра във вратата на ЦСКА 1948 при победата с 1:0 на 8 ноември 2021 г. и попадението с глава при 1:0 над Лудогорец на 20 декември 2021 г. за последния до момента шампионатен успех над разградчани. Матей изглеждаше много близо и до голямата си цел в ЦСКА – да вдигне шампионската титла с тима. В предпоследния кръг на сезон 2022/23 обаче получи тежка контузия в 60-ата минута и напусна принудително домакинството срещу ЦСКА 1948, а след това изгледа отстрани пропуснатата от Иван Турицов дузпа, коствала на армейците чакания вече толкова години триумф.

Диагнозата бе кошмарна – скъсана кръстна връзка. Контузия, която вади футболистите от строя поне за половин година. Нидерландецът обаче за пореден път демонстрира своята сериозност и професионализъм и беше на линия още за старта на зимната подготовка. За сравнение – сънародникът му Брадли де Нойер се нуждаеше от 4 месеца по-дълго лечение за подобна травма.

За огромно съжаление на Матей обаче един от по-слабите компоненти в представянето му – скоростта, пострада още по-сериозно след контузията. Освен това липсата на игрова практика пролича сериозно и през пролетта той далеч не беше същият играч. Въпреки това нидерландецът продължи да дава максимума от възможностите си, макар отново да бе преследван от травми. Така беше буквално до последния му мач с червената фланелка, когато игра на инжекции в реванша за купата с Ботев Пловдив.

Защитникът не успя да помогне за избягването на катастрофата от края на сезона, но той е един от малкото футболисти, за чието себераздаване феновете не могат да имат никакви претенции. Затова и за разлика от други Юрген Матей напуска ЦСКА с високо вдигната глава и съзнанието, че в 120 мача във всички турнири винаги е играл на върха на своя потенциал с червената фланелка. Железният капитан даде каквото можа на армейците и трябва да бъде пример за своя наследник. Българският футбол има нужда от повече такива чужденци.

Мартин КОСТАДИНОВ, "Тема Спорт"