Треньорът на ЦСКА Нестор Ел Маестро страда в големите дербита, а утре "червените" се изправят срещу Левски. Мач №1 у нас започва в 14.45 часа и можете да го проследите на живо в Gol.bg.

Сърбинът с британски паспорт има доста по-бедна състезателна кариера, но като треньор има повече такива мачове зад гърба си. Досегашният му опит обаче е много негативен. От 8 шампионатни дербита в Словакия, България, Саудитска Арабия и Турция той е спечелил едва две и е допуснал цели 6 загуби, изчисли Тема спорт. Любопитно е, че Нестор все още няма равенство в голямо съперничество!

Първото поражение изобщо в треньорската кариера на Ел Маестро идва именно в голямото дерби на Словакия. След 4 поредни победи воденият от него Спартак Търнава посреща Слован Братислава в петия кръг на сезон 2017/18 и отстъпва с 1:2. Титуляр в този двубой за гостите е бившият национал Васил Божиков. До края на сезона двата най-титулувани отбора в Словакия се срещат още 3 пъти, като в два от тях Нестор отново е на губещата страна, а първата му победа в дерби идва на 7 април 2018 г., когато тимът му печели с 1:0 у дома. Въпреки негативния баланс в преките сблъсъци обаче в края на сезона Спартак триумфира с първа титла след разпадането на Чехословакия с 5 точки пред големия си съперник.

Именно това е и основната причина Нестор Ел Маестро да бъде избран за нов треньор на ЦСКА преди началото на сезон 2018/19. На 29 септември 2018 г. дойде и единственото участие на сърбина в мач номер 1 у нас, което се явява и най-голямото дерби досега в кариерата му. Той обаче не успя да извлече максимума от възпитаниците си и те изиграха слаб двубой, в който отстъпиха с 0:1 на сините, водени от Славиша Стоянович. Попадението за Левски падна в 30-ата минута след мощен удар от дистанция на Габриел Обертан, отбил се в страничния стълб, и злощастен рикошет в гърба на вратаря Черниаускас, пратил топката в мрежата. Само няколко седмици преди второто издание на вечното дерби за сезона пък Ел Маестро беше уволнен заради слаба зимна подготовка.

През следващата кампания той води австрийския Щурм Грац, с който не бе въвлечен в дерби с по-голям мащаб, а след това близо година бе без работа преди да поеме Ал Тавун от Саудитска Арабия. Там сърбинът се задържа едва 12 мача, но те бяха достатъчни да срещне големия съперник на тима си – Ал Раед, с който делят и общ стадион. Тогава идва и втората победа на Нестор в дерби – отборът му печели с 2:1. Това обаче е и последният му успех на Арабския полуостров, който е последван от 4 загуби и 1 реми и уволнение.

През сезон 2021/22 Нестор води турския Гьозтепе и участва в още два големи градски сблъсъка – срещу Алтай в битка за Измир. Той обаче губи и двата – с 1:2 и 0:2, като в тях на терена за противника е бившият нападател на ЦСКА Дауда Бамба.

Така сърбинът влиза в съботния двубой с Левски с много лош баланс в досегашните си дербита, но и със серия от 5 победи начело на ЦСКА. Коя тенденция ще бъде продължена?

НЕСТОР ЕЛ МАЕСТРО В ГОЛЕМИ ДЕРБИТА

ДЪРЖАВА    ДАТА    ДВУБОЙ    РЕЗУЛТАТ СЛОВАКИЯ    19.8.2017    СПАРТАК Т – СЛОВАН БР    1:2 СЛОВАКИЯ    19.11.2017    СЛОВАН БР – СПАРТАК Т    1:0 СЛОВАКИЯ    7.4.2018    СПАРТАК Т – СЛОВАН БР    1:0 СЛОВАКИЯ    28.4.2018    СЛОВАН БР – СПАРТАК Т    2:1 БЪЛГАРИЯ    29.9.2018    ЦСКА – ЛЕВСКИ    0:1 САУД. АРАБИЯ    15.5.2021    АЛ РАЕД – АЛ ТАВУН    1:2 ТУРЦИЯ    17.9.2021    АЛТАЙ – ГЬОЗТЕПЕ    2:1 ТУРЦИЯ    6.2.2022    ГЬОЗТЕПЕ – АЛТАЙ    0:2 Баланс:  8 мача, 2 победи, 6 загуби, голова разлика 6-11

Снимка: Lap.bg