Има ли разлика между казуса на ЦСКА с тези на Ботев Пловдив и Берое отпреди години? Този въпрос си задават всички фенове на "червените". Отговор на него даде членът на Правната комисия към БФС – адвокат Илко Стоянов, специално за Gol.bg.

Както е известно, пловдивчани, старозагорци и др., също обявиха фалит и минаха през "В" група, но с лицензите на други клубове се завърнаха в професионалния футбол и някои от тях от години се състезават в елита.

"Разликите с Ботев, Берое, Нефтохимик, Пирин ги има, но те не са съществени. Принципът е един и същ. Става въпрос за самия тип договори, докато при ЦСКА е с дъщерно дружество. А при другите случаи са отделни юридически лица. Дори не са свързани помежду си, но договорите за обединение са признати от Изпълкома", каза Стоянов.

Адвокатът коментира и информациите, че е подписал "особено мнение" за ЦСКА по време на заседанието на Правната комисия. "Не е вярна и тази глупост дето пускат, че не съм бил против, а с особено мнение. Именно затова е особено мнение, защото когато си против на мнозинството, го изразяваш. За пример давам съдебните състави. Когато някой е против решение или присъда, изразява особено мнение", разясни Русев, след което и категорично отрече слуховете, че Правната комисия е взела решението за ЦСКА по време на празненство в ресторант. "Не сме се събирали в ресторант. Съвсем професионална дискусия беше", добави Стоянов.

Той каза и мотивите си защо "червените" могат да продължат участието си във "В" група с ново дружество и защо останалите членове на Правната комисия са били против. "Всеки има право на мнение и аз уважавам това право. Колегите изготвиха правното си становище на основата на Търговския закон, докато моето становище е базирано на правната форма и структура на БФС. БФС е юридическо лице с нестопанска цел и се води от устава си и от ЗЮЛНЦ (б.р. - Закон за юридическите лица с нестопанската цел), а не от Търговския закон".

"Правилата за аматьорския футбол не са уредени изрично, което означава че няма забрана. А липсата на изрична забрана дава правомощия на Изпълкома да вземе решение, което прецени за правилно. Ако някой от членовете на БФС е недоволен от такова решение, има право да обжалва", каза още Стоянов, след което продължи:

"Държавата също има права, но напомням че БФС не изпълнява функциите на НАП. ЦСКА е изтърпял наказанието си по "футболните закони" с изваждането си в аматьорския футбол. Ако държавата, респективно НАП, има претенции, то тези претенции следва да са издадени във формата на административен акт, който пък от своя страна подлежи на обжалване".

"По същественото е, че няма издаден такъв акт, който да забранява приемането на ФК ЦСКА за член на БФС. При това положение в демократичните общества се прилага принципа – което не е забранено, е разрешено. И в тези случаи се приема участие на ново юридическо лице, докато старото изпада в несъстоятелност", заяви Стоянов.

Накрая той добави, че Изпълкомът на БФС може да допусне ЦСКА и от това няма да последва нищо, освен, че ще се развива футболът ни.

Веселин Коларов, Gol.bg Калоян Ангелов, Gol.bg