Ако след дъжд изгрява слънце, за Левски в много случаи трудното става лесно, а лесното се превръща в трудно. Или след слънцето ненадейно започва да ръми, а понякога и да вали. И въпреки, че есента засега е доста суха и средните количества валежи са под обичайните за сезона, над „Герена“ винаги има опасност от аномалии. Примерите не са само отскоро и не са един и два.

Или казано на футболен език – след като Левски не остави съмнение игрово и като воля срещу ЦСКА, няма да е учудващо, ако днес Берое се окаже костелив орех, или както е другото клише – препъни камък. Не става дума за подценяване, все пак на „Герена“ вече разчитат на професионални психолози, въпреки че треньорът има достатъчно влияние как да предотврати такъв подход. А и не на последно място са словесните интервенции на Наско Сираков и Даниел Боримиров. Собственикът вече веднъж писа слаба оценка на отбора, който после взе поправителния и сега следващия уроке е да се затвърди наученото.

Днешният съперник на сините е представителна извадка на странните футболни проекти на прехода. Този път в нов вид с изцяло чуждестранно присъствие на всички етажи на клуба, само името на стадиона под Аязмото още не е променено. Но чисто спортно-технически, ако се абстрахираме от шовинистичните критики, Берое е субект, който може да служи за пример на останалите клубове относно поведение на терена. Латиносите от Стара Загора не кюскат топката, не я ритат безадресно, стараят се да си я подават във всяка зона на терена, защото целта им е да се покажат. И не са груб отбор, както подхожда на играчи от Аржентина. Тоест, те са тук с цел спортно-техническите им качества да бъдат оценени подобаващо. На преден план излизат сравнения с това как онези, макар и от ниски дивизии, идват тук технически и тактически грамотни, треньорските промени не им оказват влияние и доказателство за това е класирането – Берое е в горната половина на таблицата с по 5 победи и загуби и с по 10 вкарани и допуснати попадения. И да припомним още един път, че старозагорци играят силно срещу така наречените силни. Като гости паднаха от Лудогорец със спорна дузпа и от ЦСКА с направо измислена дузпа. Така, че ако следваме тенденцията, трябва да очакваме много сериозен отпор на Берое и в София днес.

За Левски този съперник е нож не с две, а с три остриета. Третото е новият треньор на Берое. При предишният Ачиари можеше да се предполага, че старозагорци ще излязат крайно дисциплинирано във фаза защита и бързо разтваряне нашироко и напред, когато отнемат топката и преминат във фаза контраатака. Второто острие е на практика минималната възможност за сериозно разузнаване, освен на тактиката и на евентуален стартов състав. В Берое се извъртяха два автобуса футболисти с трудно запомнящи се имена, а от там и като позиции. Така, че сините излизат почти на тъмно и може би в първите минути няма да се впуснат в пълна степен в домакински натиск. И третото острие е Левски сам за себе си, защото тимът все още се подобрява и по отношение на състава, поради кадровите проблеми, както и най-вече що се отнася до постоянството. А като стана въпрос за селекция, при сините също е пълно с футболисти, привлечени от по-ниски дивизии и то не само от бразилската вълна. Сангаре е от трета португалска, а Икенна дойде от втора хърватска лига. Така, че реално погледнато, силите като кадри са поизравнени.

Левски ще гони пета поредна победа на „Герена“ от началото на първенството, след тези над Ботев Враца (4:0), Крумовград (3:0), Хебър (1:0) и Арда (2:1).

Материал на Желю Станков, в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС