Бившият футболист на Левски Воин Войнов даде интервю пред „Тема Спорт“, в което сподели впечатленията си от победата в дербито срещу ЦСКА. Славният халф на сините коментира още къде тимът на Станислав Генчев е спечелил битката с червените, борбата с Лудогорец за шампионската титла и предстоящия мач с Берое.

 

Г-н Войнов, Левски победи ЦСКА с 1:0 на националния стадион. Какво ви направи впечатление в дербито?

Много се радвам, че Левски стигна до победата, защото чакаме този успех от две години (б.а. за последно тимът от „Герена“ спечели с 2:0 на 18 септември 2022 година). Хубавото е, че това стана по закономерен начин и с по-силна игра на нашия отбор. Искам да поздравя привържениците, които за пореден път стояха плътно зад гърба на отбора и заслужено отпразнуваха победата.

Къде Левски спечели битката с ЦСКА?

Може да е клише, но ясно се видя, че футболистите на Левски искаха много повече победата. Сините показаха от самото начало, че ще предложат битка и до последния съдийски сигнал това се случваше. Играчите вярваха, че ще стигнат до успеха и още от първата минута се видя, че няма как да не спечелят този мач. Спомняте си удара на Мустафа Сангаре още в началните секунди, което бе ясен знак. ЦСКА в момента не е в това състояние, в което го виждахме през последните години. Има някаква криза при тях. Направи ми впечатление, че през второто полувреме като че ли те искаха по-бързо да свърши мачът и равенството щеше да ги задоволи. Докато при Левски бе обратното, натиск до последната минута и в 86-ата сините вкараха. Тогава вече и червените не успяха да реагират.

Направи ли ви по-силно впечатление някой от футболистите, който да бъде отличен?

За мен над всички беше отборът. Нямаше играч, който да изпъква над останалите, а цялата работа беше съсредоточена върху колектива, което е най-важното във футбола. Футболистите си помагаха, покриваха се при грешки и видяхте, че това ги изведе до победата. Не говоря само за тези, които започнаха като титуляри, а и за хората, влезли през второто полувреме. Към нито един не трябва да има забележки, защото си свършиха много добре работата.

Как ви се видя битката на треньорските скамейки между Станислав Генчев и Александър Томаш?

Не мисля, че дуелът между треньорите е толкова важен. Двамата показаха уважение един към друг въпреки създалото се напрежение преди това. Все пак можем да кажем, че Станислав Генчев направи една крачка пред Томаш след този успех. Кризата в ЦСКА продължава и трябва да се даде време на треньора да вкара идеите си.

По този начин ще излязат от нея, но не искам да им давам съвети. Всички знаем, че ако искаме футболът в България да върви, трябва да има силни Левски и ЦСКА. Когато нещата не вървят при двата гранда, виждаме какво се случва – състоянието на националния отбор и т.н. Въпреки че за Илиан Илиев бих казал само хубави неща, но му е трудно и фактът, че играем със слабите тимове в Европа, не говори добре за състоянието на футбола ни.

Може ли да кажем, че Левски постигна шампионска победа и продължава уверено пътя към голямата цел?

Абсолютно. Много важна победа за Левски. Но шампион се става, когато побеждаваш и трупаш точки срещу по-слабите отбори. Не включвам ЦСКА към тази графа, въпреки че е в това състояние. Сините, за да стигнат до титлата не трябва да грешат в мачовете си с по-скромните тимове, защото, когато загубиш от водещите, може да не се окаже фатално, ако си натрупал достатъчно точков актив. Виждаме, че Лудогорец е класа, но един ден ще загубят битката за титлата, както се случи през миналия сезон в Германия и триумфа на Байер Леверкузен. Защо това да не се случи и в България? Левски с публиката зад гърба си и сега с влизането на Мило Борисов в управата на клуба е възможна шампионската цел. Сините ги чакат добри дни. Битката не е решена и до последния кръг ще е отворена.

За Левски предстои домакинство на Берое. Какво очаквате от двубоя в петък на „Герена“?

Левски не трябва да си мисли, че го чака лек мач. Берое е съставен почти изцяло от чужденци и виждаме, че натрупаха доста точки от началото на сезона. Не са за подценяване. Но за мен сините ще победят, защото ще се създаде голяма еуфория след успеха в дербито и „Герена“ отново ще бъде пълен. Това ще бъде големият плюс за Левски и с помощта на феновете ще стигнат до още един успех.

 

Интервю на Мартин Владимиров

* заглавието е на Gol.bg