С хаотичен натиск и фирмен гол след центриране от корнер, Левски изпрати ЦСКА да чака по-добри времена чак след зимната подготовка в Турция. Малкото чудо, вече 14-тият да спечели срещу втория, не се състоя, просто защото тези неща не се случват често.

Символичните гости изиграха добро първо полувреме, в което могат да се смятат и за ощетени за неотсъдена дузпа в 45-ата минута. Отново българският ВАР показа своята странна природа, защото лицата в стаичката и на терена не благоволиха да разгледат по-обстойно ситуацията, в която се виждаше как вратарят Маркович рита Исека в наказателното поле. Но по принцип в дербито дузпите трудно се дават, защото съдията иска мачът да завърши наравно и да му е мирна главата след това.

През второто ЦСКА устоя някъде до 70-ата минута и след това Левски изпълни шест бързи ъглови удара, като при последния Макун отправи топката зад голлинията. При гола пък сработи червената несъстоятелност да не могат да не направят грешка и да не допуснат гол. Централният им нападател Коялипу закъсня, а иначе митологичният Бусато не разчете излизането и докопа кълбото твърде късно. Но предвид мощния стихиен натиск, попадението може да се смята за логично постигнато.

При всички положения Левски справедливо спечели дербито, защото все пак са изградили някакъв отбор. Друга тема е колко силен е той. Отсреща отбор няма, а само сбор от играчи, за които при това не е сигурно и че са подходящи за целта. Червените фенове вярват безрезервно на Томаш и екипа му, и ще се надяват зимната подготовка и новата селекция да променят коренно нещата напролет.

Като развитие на кампанията това означава, че армейците ще останат във втората четворка в редовния сезон и оттам ще търсят излаз към баража и европейските турнири, и това на този етап е много рискована прогноза. Всичко друго изглежда като фантастика, защото през пролетта в редовния сезон могат да бъдат спечелени твърде малко точки за наваксване на разлика от над 10 пункта спрямо Черно море и Ботев Пловдив.

С изтръгнатата победа във вечното дерби Левски вече може да се смята за основен конкурент на хегемона Лудогорец в псевдобитката за титлата, роля, която ще изцеди силите им докрай. Но все пак това е огромен напредък за клуба. Играта на сините в дербито търпи много критики що се отнася до изобщо някаква идея, но победителите, както се знае добре – не ги съдят строго. Но ако ЦСКА поне малко се структурира като футболен тим, следващото дерби ще изглежда коренно различно.

Жаклин Михайлов, "Тема Спорт"