Левски не трябваше и не заслужаваше да си тръгне с нула точки от „Колежа“. Около това мнение се обединиха и публика, и играчи, и треньори на сините. Но както е казал класикът, в тази игра се гледат резултатите.

Не трябваше, ама то това е футболът. Биеш Славия – пишат ти слаб 2, паднеш от Ботев Пловдив – ама играхме добре. Кога е трябвало да стане така, кога иначе – това е условно, както казват футболните хора. И в Славия се вайкат и тюхкат, че загубиха от сините след центриране от статично положение, Арда също дадоха отпор на „Герена“ и при 1:1 дори изпуснаха втори гол.

Сега обаче в тази роля е Левски. Играхме добре (което си е така), но загубихме (което е също така). А късметът невинаги отива при по-силния. Вини Трибуле два пъти пипна топката и единия път му отмениха гола заради спорничка засада, а втория път не му го отмениха и Ботев победи. А същият Трибуле бе привлечен в Ботев във финалната серия на филма „Селекция“, за да видим, че головият нюх няма как да си тръгне от него.

Добрата игра на Левски на „Колежа“ обаче като че ли се отнася преди всичко за демонстрацията на манталитет и самочувствие. Имаше агресия в синьо още от първата минута, макар и не подплатена със солиден контрол на топката. Левски показа доста добра динамика, държеше високо темпо и показа кондиция на ниво.

При Станислав Генчев няма как да кажеш, че отборът е бил отпуснат, изключвал се е от скорост или нещо в този стил. Футболистите са на педали през целия мач, така беше и срещу Ботев Пловдив. Но винаги може да се иска още движение, още тичане в правилната посока. Може би жълто-черните бяха неглижирали тенденцията Левски да играе с високо темпо, на Керкез не му сработи планът за по-спокойно начало на мача и след това не промени нищо в движение.

Искаше му се, но не му се получаваха идеите, поради което за един обратно отсъден тъч си изпусна нервите и дори получи жълт картон. Постепенно Ботев си издадоха стратегията, на което пък Левски нямаше отговор. Актуалният и нашумял Евертон Бала канарчетата го бяха изолирали тактически, а Охене физически.

Още минута и половина след първия съдийски сигнал бе маркирано първото нарушение срещу Карлос и след това той целенасочено и систематично бе фаулиран. Интересното е, че когато на него му падне КПД-то, Куршума е някак несигурен и разпилян. Бразилецът има нужда от грамотен и обигран човек около себе си, а обикновено това е Охене. Двамата са като скачени съдове.

Твърде вероятно е и срещу ЦСКА да видим подобни епизоди в средата на терена. Там има Самуел Ето’О, който е по-млад, от там и по-пъргав и подвижен, и Охене едва ли ще осигури поле за имровизациите на Евертон Бала. Но има време до вечното дерби. Пък и план Б на халфовата линия я видяхме в Пловдив. Галчев, Марин Петков и Ел Джемили бяха, меко казано, несполучлива пакетна смяна.

И в крайна сметка Левски на Генчев също като ЦСКА на Томаш бе върнат в първи клас. Проблемът на сините обаче е, че може би не осъзнават, че изобщо не посетиха уроците в първи клас, а скочиха направо в трети-четвърти. Неосъзнатите пропуски са по-трудно поправими от тези, които са отчетени.

Това се видя още един път нагледно и на „Колежа“. Левски нямаше реконтра на контрите на Ботев Пловдив. Не може всеки опит на съперника за ответни бързи действия да отива до 30-ия метър от вратата на Маркович и да се стига до завършваща фаза. Като си ентусиазиран и натопорчен още от първата минута да държиш инициативата, трябва да умееш да правиш преса и респективно да можеш да излезеш от контрапресата на съперника.

Когато сините загубят топката в половината на противника, ги няма обратните действия. Арда си проведе контрите миналия кръг, сега и Ботев си ги направи. Това се учи в първи клас. И е добре синята публика да не лети в облаците и да не си мисли, че след добрия старт на Левски като резултати и като игра сега нещо изведнъж се е случило и нещата боксуват.

Не, просто логиката си казва своето. За да можеш да практикуваш солидно директен футбол, преди това трябва да научиш недиректния, също до степен солидно. А сините това още не са го научили.

Желю Станков, "Тема Спорт"