Големият футболист от 70-те и 80-те години Андрей Желязков даде интервю пред „Тема Спорт“, в което говори за началото на шампионата и представянето на Левски. Бившият директор на сините говори и за предстоящото дерби с ЦСКА, като посочи кое не му е харесало от Станислав Генчев и Александър Томаиа. Той коментира също случващото се в Славия и предстоящите мачове на националния отбор.

Г-н Желязков, намираме се във втората пауза в шампионата. Какво ви направи впечатление до момента в първенството?
– Може да кажем, че в шампионата горе-долу нещата се понаместват, както се и очакваше. Този, който иска да се бори за титлата срещу Лудогорец, не трябва да губи, а да побеждава конкуренти за лидерските позиции. Визирам поражението на Левски от Ботев Пловдив. Ако искаш да ставаш шампион, е необходимо да се пребориш в директните двубои. Разградчани, макар и със сгъстената програма, взимат мачовете си и се намират на първата позиция. В крайна сметка тя може да се окаже, че няма да им попречи за срещите във вътрешното първенство.

Разликата е много малка, но трябва ли да се отписва Левски от борбата за титлата след загубите от Лудогорец и Ботев Пловдив?
– Още е рано. Отбори като Левски и ЦСКА не бива да бъдат отписвани от борбата за титлата. Да, за червените през този сезон ще е много трудно, защото изостанаха значително от началото на кампанията, но говоря в исторически план. Понякога се прави серия от поредни победи, с която може да настигнеш и сериозно да притиснеш Лудогорец, а това довежда и до грешки в конкурентите. Всичко е възможно.

А може ли и Ботев Пловдив да включим в борбата след успеха над Левски?
– Разбира се, разликите са много малки. На Ботев му предстои отложен мач с Лудогорец (б.а. от 4-я кръг) и ако успеят да го спечелят, спокойно може да говорим за влизане в битката. Жълто-черните имат възможността да се възползват от умората на разградчани от участието им в евротурнирите и да стане интересно в челото.

Къде сините допуснаха грешки, за да не успеят да се възползват от численото си предимство на „Колежа“?
– Не съм човекът, който да дава оценки къде и как Левски е сгрешил. В крайна сметка всичко се определя от резултата. Ако сините бяха спечелили, никой нямаше да пита и щеше набързо да се забрави мачът. Ботев имаше и късмет при гола – щастлив рикошет и красиво изпълнение на Вини Трибуле. Домакините вкараха попадението в точния момент и гостите нямаха време за реакция.

След паузата за националните отбори предстои дербито с ЦСКА. Дни преди него двамата треньори си хвърлиха стрелички. Какво е мнението ви по тази тема?
– Не ми направи добро впечатление това. Не коментирам в момента качествата на двамата треньори. Не може да плюеш и обвиняваш. Трябва да разберат, че ако искат да се харесат на публиката, е необходимо да го правят с резултати, а не с тези похвати. Не това е начинът и сгрешиха, като го направиха. Най-важното е да станеш шампион и отборът ти да играе добре. Това не направи добро впечатление и си се показа в резултатите от последните им мачове. Дано им е за последен път и да са си взели поука. Нямам нищо против нито един от двамата. Това са млади и кадърни треньори.

Ще се създаде ли по-голямо напрежение върху Станислав Генчев, ако не успее да спечели и дербито с ЦСКА?
– Левски загуби два мача от началото на сезона и то срещу водещите отбори – Лудогорец и Ботев Пловдив. ЦСКА е доста назад в класирането, но и преди сме си говорили, че тези мачове са непредсказуеми. Двата отбора са притиснати до стената. Вече кой треньор как ще подходи и какъв ще е развоят на двубоя, само може да гадаем, но е много важен за Левски и ЦСКА. Със сигурност нито един няма да иска да загуби, защото ще има катаклизми в класиранията им.

На какво мнение сте, че Станислав Генчев не променя игровата постройка на Левски?
– Вече всичко си зависи с какви футболисти разполагаш. Гледам мачовете, но Станислав Генчев по-добре познава играчите си и според него това е най-доброто решение. Предпочитам треньори, които в течение на срещата могат да си сменят схемата на игра в зависимост от резултата и поведението на противника. Както се прави в големите отбори. Да, разполагат с по-добър материал, но е необходимо да знаеш как да реагираш.

Мнозина посочват Евертон Бала като играча, който прави най-добро впечатление от началото на сезона. Съгласен ли сте с това твърдение? Може ли да бъде посочен и друг?
– Да, Евертон показва добри игри от началото на сезона, но футболът е колективна игра и не може един да решава всичко. Струва ми се, че Левски има проблеми в средата на терена. Липсва човекът, които да даде последния пас, извеждащия за нападателите, да вкарва идеята. В последните два мача Цунами игра в ролята на дефанзивен халф. Може би срещу Ботев бе с цел да се неутрализира Ивелин Попов, но бразилецът е по-силен в защитата. Охене е комплексен играч и е хубаво да имаш повече такива, които могат да участват и в двете фази.

Какво е мнението Ви за случващото се в Славия и престрелките по медиите между президента Венцеслав Стефанов и треньора Златомир Загорчич?
– Ходя на всички мачове на Славия – не само на първия отбор, а и на юношите. Израснал съм в този клуб и съм славист. Такъв ще си остана, въпреки че съм работил в други тимове като Левски, Локо София и т.н. Това е било като професия. Сърцето ми е там, където съм станал футболист. Не одобрявам случващото се в Славия. Без да съм адвокат на Венци Стефанов, но президентът си е президент. Надявам се в скоро време да се разберат и да намерят общ език, защото това влияе и на отбора. Да, Славия шампион няма да стане, но тимът трябва да върви спокойно и да не живурка.

Какви са очакванията ви за мачовете на националния отбор срещу Люксембург и Северна Ирландия в Лигата на нациите?
– Независимо че Люксембург няма спечелена точка до момента, ни очаква труден мач. Не трябва да се заблуждаваме, че това е съперникът отпреди 20 години. Сега футболистите им играят във водещите първенства и за малко не се класираха за Евро 2024. Няма как да дойдат, за да ги победим и да си тръгнат. Важното е да се види тази амбиция и мобилизация от играчите както в предишните мачове и да се постигне нов успех. Вярвам, че България може да го направи отново пред страхотната атмосфера в Пловдив.

Снимка: БГНЕС

Алекс Колев, Мустафа Сангаре... Как бихте постъпили, ако сте треньор на Левски?

Трябва ли Алекс Колев и Мустафа Сангаре да играят заедно?
Да, по този начин Левски е много по-опасен в атака!
Алекс Колев да е титуляр, Мустафа Сангаре - резерва
Най-добре е Алекс Колев да е титуляр, а Мустафа Сангаре да влиза след почивката, когато противниковите защити вече са изморени. В началото на сезона се видя, че този подход работи отлично.
Мустафа Сангаре титуляр, Алекс Колев - резерва
С този ход Станислав Генчев ще изненада ЦСКА. От началото на сезона Алекс Колев е твърд титуляр и защитата на "червените" със сигурност се готви да се справи с него от 1-ата минута.
Общо 207 гласа

Трябва ли Вандерсон Цунами да играе опорен халф и срещу ЦСКА?

Не, не се отразява добре на Левски
В мачовете, в които Вандерсон Цунами игра като опорен халф, Левски не се представи добре. Отделно имаше проблеми и в защита.
Кристиан Макун е решението за този проблем!
Кристиан Макун може да заем мястото на Карлос Охене или да застане до него, а Вандерсон Цунами да се върне в защита. Националът на Венецуела има опит на тази позиция и това определено ще е неочакван ход за ЦСКА!
Най-добре Цунами да играе отляво
Стига експерименти. Вандерсон Цунами е най-силен като ляв защитник и нека се върне на титулярната си позиция.в халфовата линия да действа Карлос Охене, а Майкон да седне на пейката!
Общо 121 гласа

Въртележката на халфовете: Кои трябва да играят?

Коя е най-добрата двойка атакуващи халфове за Левски?
Джавад Ел Джемили - Марин Петков
Коя е най-добрата двойка атакуващи халфове за Левски?
Джавад Ел Джемили - Асими Фадига
Коя е най-добрата двойка атакуващи халфове за Левски?
Джавад Ел Джемили - Евертон Бала
Коя е най-добрата двойка атакуващи халфове за Левски?
Марин Петков - Асими Фадига
Коя е най-добрата двойка атакуващи халфове за Левски?
Марин Петков - Евертон Бала
Коя е най-добрата двойка атакуващи халфове за Левски?
Евертон Бала - Асими Фадига
Общо 141 гласа