Много странно или пък не чак толкова е поведението на Наско Сираков спрямо треньорите на Левски. Отношението му към настоящия наставник на пръв поглед не би трябвало да буди недоумение за широката публика – какво пък толкова, нали затова е собственик, да си казва мнението. Работата на всеки учител е да поставя оценки, но футболът е малко по-различна материя. Станислав Генчев бе вкаран във филма „Изпити по никое време“, защото оценката за отбора му от мача със Славия може и да е заслужена и обективна, но не изискваше непременно публичност. Наско Сираков доскоро се хвалеше на каква находка е попаднал, само че на този етап наставникът на сините не е доказал все още, че е отличен треньор и собственикът това много добре го вижда.

Притеснително, но не фатално е, че оценката на Левски от мача със Славия – слаб 2, бе поставена категорично и с назидателен тон от собственика. Но както и е да е, нека гледаме напред. За кратък период от време след този изпит отборът на Станислав Генчев понаучи някой урок и се яви на поправителен срещу Арда, като показа повечко знания и умения, но реално погледнато, ако Наско Сираков пак се обърка да иска бележника, сигурно ще бъде пестелив и ще напише не повече от 3 и половина, максимум 4 минус. Което все пак ще е насърчаващо, като се има предвид, че сега предстои най-тежкият изпит за последните седмици. Следващият тест на Станислав Генчев е още по-сериозен. Изпит и „Колежа“ в едно изречение, когато става дума за футбол, това също е интересно съвпадение. Там вече ще видим дали сините са си написали домашното. Ако от Пловдив се върнат с оценка много добър 5, ситуацията на „Герена“ ще бъде по-свежа с оглед и на следващия съперник ЦСКА.

Твърде вероятно е до края на полусезона да няма други публично обявени оценки от собственика, който от позицията на директор има право да мъмри Генчев, който е в ролята на учител, а футболистите са учениците. Това слаб 2 от „Овча купел“ би трябвало да е забравено, може би Сираков късно е разбрал, че това обществено оценяване е било грешка, защото не се прие добре от широката публика и тръгнаха спекулации, но така или иначе, е рано за междусрочни оценки, а именно по време на зимната пауза Генчев ще има време да подобрява детайли.

Днешният съперник няма проблеми от подобен характер, може би и политиката в Ботев е друга, като идеята е клубът да не е чак толкова на показ. На „Колежа“ явно държат да има някаква бариера, прекалената публичност им е чужда и общо взето, оценките на треньора се поставят или в тесен кръг, или ги разбираме чак при треньорска раздяла. Душан Керкез засега не е бил на дузпата и като цяло се справя добре.

Левски и Ботев обаче си приличат и по целите. На „Герена“ по-скоро от куртоазия и заради традициите развяват знамето на непримиримостта с шампионска титла и/или купа, а на „Колежа“ реалистично се стремят към второто. Категорично два от европейските ни участника следващото лято трябва да са сините и жълто-черните.

От позицията на съответно втори и четвърти във временното класиране двата тима днес влизат в пряк сблъсък и ако някой си мисли, че първенството ни не е интересно, нека си представи как днес Ботев побеждава и доближава Левски на три точки. Канарчетата имат и мач по-малко, а следващият им двубой е у дома със Славия и ако сините паднат във вечното дерби, шестте точки ще бъдат стопени и тимът на Душан Керкез ще отиде на второто място. И тогава вече друга песен ще звучи на „Колежа“, докато на „Герена“ при такъв вариант няма да има никаква музика.

Материал на "Тема спорт"