Мачът Левски – Арда, освен победата с 2:1 и трите точки, донесе и още нещо на „сините“. Нещо, за което те претендираха в предишните мачове, но това не бе уважено от съдиите. А именно – правото да изпълнят дузпа.

Стигна се дотам, че на „Герена“ хващаха облози кой ще се наеме с изпълнението при Станислав Генчев, след като Рикардиньо вече го няма. Бразилецът се наложи като дузпаджия при Николай Костов. В неделя успешно в неговата роля влезе Александър Колев. С този епизод от мача с Арда бе сложен край на един дълъг период, в който Левски не получи нито една дузпа. От последната, която „сините“ изпълниха, изминаха 25 шампионатни мача или близо 10 месеца, пише „Мач Телеграф“. За последно те стреляха от бялата точка на 2 декември 2023 година. Тогава Левски победи Локомотив Пд, воден от Александър Томаш, на „Герена“ с 3:0, а крайният резултат оформи Рикардиньо с шут от 11-те метра. Съдия в онзи двубой бе Валентин Железов.

Най-дългият период за Левски без изпълнена дузпа е този между 11 ноември 1958-а и 5 март 1960 година, което прави 480 дни. На първата дата Йончо Арсов е точен за победата с 1:0 над Черно море на стадион „Васил Левски“. А на втората пак той се разписва за триумф с 1:0 над Спартак Плевен, а Левски, който няма стадион по онова време, изиграва това домакинство на „Българска армия“.

На второ място сред периодите без дузпа за Левски се нарежда този между 3 април 1977 и 9 април 1978 година. Или иначе казано – 372 дни. На първата спомената дата Войн Войнов се разписва от бялата точка за победа над Спартак Вн на „Герена“ с 4:2. А на 9 април 1978-а Иван Тишански пропуска, пак на „Герена“, при успеха с 2:1 над Ботев Пд.

Интересното е, че като гост Левски не е получавал правото да изпълнява дузпа от над 1 година. За последно Рикардиньо вкара при 3:1 над Ботев на 22 юли 2023 година. Интересното е, че сега се задава именно двубой с „канарчетата“, който е на „Колежа“.

Снимка: Lap.bg