През есента на 2004 г. лафът „10 малки негърчета“ от романа (б.р. – вече е прекръстен) на кралицата на крими жанра Агата Кристи влиза в употреба за унижението, което преживява Левски в дебютния сезон на треньора Станимир Стоилов в Европа.

През онзи сезон и останалите ни представители за Купата на УЕФА, която е с нов формат, ЦСКА и Литекс, не постигат анонсираните цели – влизане в групите на турнира, а в Шампионската лига Локо Пд свива знамената още след началните два двубоя с белгийския Брюж.

Преди сезона в Левски се случва смяна на собствеността. След като не намира мощен купувач, Майкъл Чорни подарява клубните акции на своя адвокат Тодор Батков, а като изпълнителен директор е върнат Наско Сираков. Той избира за треньор бившия си съотборник Станимир Стоилов и двамата обявяват прословутия „План 2007“, който да превърне Левски в добър европейски тим.

В него трябва да присъстват собствени юноши след чистка на скъпите чуждестранни звезди, които на няколко пъти се провалят в турнирите. Модрича, скромното тимче от Република Сръбска в Босна, не е точен ориентир докъде е стигнал градежът на новия Левски, но после сините се изправят лице в лице с белгийския си комплекс, този път под странната форма на разпределителна гара за чернокожи таланти от Брега на слоновата кост – Кот Д‘Ивоар.

По онова време Беверен, получил евровиза като финалист за купата срещу Брюж, е филиал на Арсенал, в който лондонският клуб тества в игрова обстановка качествата на многобройни невръстни африканци. „Нашето предимство е в опита, те ми се струват малко наивни”, са първите впечатления на Мъри, който сам вдига летвата на очакванията: „Искам две победи над тях”.

В София обаче черните перли от Кот Д’Ивоар преподават урок по бърз и комбинативен футбол с едно докосване, в сравнение с който левскарите действат сякаш на забавен каданс. Крайното 1:1 е прието тежко от сините фенове, които дори пробват да запалят парка пред стадион „Георги Аспарухов” и се налага 2 пожарни да гасят пламъците.

Сините откриват резултата в 62-ата минута чрез Димитър Телкийски, но две по-късно Муса Саного възстановява равенството и то се запазва до сами край на двубоя. Омърлушените зрители са разсмени от комична ситуация – веднага след последната свирка две от футболистчетата на Беверен – Диало и Диавара, по незнайни причини се сбиват на терена и се налага дори треньорът им Херман Хелепюте да се включи в омиротворителната мисия.

Загуба с 0:1 в ответния двубой слага край на първия евросезон на треньора Стоилов, мечтаещ тимът му да играе правилен футбол. В Белгия домакините откриват резултата в 45-ата минута с гол на Марко Не. Иванков е подведен от опит за изчистване на Ричард след изстрел от фаул, след което топката се отбива в десния страничен стълб и нападателят на Беверен отблизо с глава вкарва.

До края на срещата сините не успяват да пратят срещата поне в продължения, след като и удар на Даниел Боримиров е спрян от гредата. На терена през всичките 180 минути в двата мача е бъдещият основен играч на Арсен Венгер в Арсенал – Емануел Ебуе. Останалите футболисти на белгийския тим правят добри кариери в Европа, но не като тази на десния флангови състезател.

След отпадането Станимир Стоилов прави равнометката си: „Заблуди ни мястото на Беверен в класирането в Белгия. В България се наложи мнението, че там са събрани някакви африканци, хванати от улицата. Тези, които исках през лятото – Миодраг Пантелич и Чавдар Янков не успяхме да ги вземем. А представянето ни може да бъде окачествено като провал”. Година по-късно Мъри вече показва, че е научил урока „Беверен” и поставя началото на Синята приказка, изпълнявайки „План 2007“.

Материал на "Тема Спорт"