Невероятно, но факт. Играч на Левски е най-скъп в Първа лига в класацията на позиционираната в Швейцария футболна обсерватория – CIES. От 2013 година насам тя прави собствена оценка на футболистите, която се базира на научна основа. В нея се вземат предвид параметрите на трансферите за дадената страна и отбор. Представянето на играчите, годините им, договор и т.н.

„Опитваме се да поставим справедливи цени“, твърдят от CIES, макар да си признават, че често се разминават с 10% нагоре или надолу от парите, които впоследствие са броени за дадените футболисти.

И според швейцарците най-скъп в елита е Марин Петков от Левски, пише „Мач Телеграф“. Халфът на „сините“ е оценен между 4 и 5,3 млн. евро. Отчита се, че той има договор с родния гранд до 2027 година. Освен това е и по-млад от конкурентите си в Топ 3 на класацията за Първа лига, в която присъства по един футболист от всеки отбор. Втората позиция е за Руан Круз, за когото се смята, че Лудогорец спокойно може да вземат между 3,7 и 4,9 млн. евро. Следва Християн Петров от ЦСКА – от 2,6 до 3,3 млн. евро.

Сред играчите, за които клубовете им могат да вземат минимум 1 млн. евро, са още Никола Илиев (Ботев Пд), Симеон Василев (ЦСКА 1948), Джелал Хюсеинов (Арда) и Мартин Георгиев (Славия). Разбира се, имената в тази класация са доста по-различни от тези, които фигурират в друга доста авторитетна такава – тази на Трансфермаркт.

И там Марин Петков е най-скъп, но само, когато става въпрос за играчите на Левски. Иначе в Първа лига е на 13-о място. За негова утеха Християн Петров въобще не присъства сред 16-те, а това важи и за доста от другите. Руан Круз е трети с цена от 3,5 млн. евро, а пред него са съотборниците му Текпетей и Пьотровски. Логично тук доминират футболистите на Лудогорец, а Левски, освен от Марин, е представен от Цунами (1,7 млн.) и Ван дер Каап (1,5).

Снимка: БГНЕС