Бившият капитан на Левски Владимир Гаджев даде интервю за Мартин Владимиров от „Тема Спорт“, в което коментира загубата на сините от Лудогорец в Разград. Той сподели впечатленията си за столичани от началото на сезона и коментира играта на тима в средата на терена. Гаджев доскоро бе президент на следващия съперник на Левски в Първа лига – Хебър, но вече не е част от ръководството на клуба. Той сподели очакванията си и за този двубой.

Влади, Левски загуби първи точки през сезона. Какъв е коментарът ти за двубоят срещу Лудогорец?
– Мачът беше малко по-изнервен от предишните на Левски. Това е съвсем нормално предвид състоянието на двата отбора в момента. Няма как да е липсвало напрежение и в Лудогорец след тежката загуба, която претърпя срещу Карабах в Шампионската лига. Двубоят с Левски премина според очакванията. Имаше надлъгване. Двата тима не допуснаха кой знае какви грешки в защита, но разградчани спечелиха и с малко доза късмет. В никакъв случай Левски не заслужаваше да загуби. Най-справедливият резултат бе равният. Сините също имаха възможности да открият резултата, особено през второто полувреме. Тогава се откриха много добри две ситуации, в които ако бяха отбелязали попадение щяха да спечелят мача. За съжаление, не стана по този начин. В крайна сметка нищо фатално не се е случило Левски игра добре и в този мач, макар че не вкара гол. Първенството тепърва започва, така че сините са в много добра позиция в момента.

Какво е мнението ти за декларацията, с която Левски атакува Георги Кабаков и Съдийската комисия? Пловдивският рефер носи ли вина за поражението на сините?
– Трябва да направя задълбочен анализ и да влизам в тази спирала, която не искам. Ще кажа просто, че Кабаков си свърши работата така, както трябваше. Много професионално, макар че на пръв поглед не повлия на крайния резултат, но е изключително опитен съдия и знае как да наклони везните, ако иска в една от двете посоки. Не ми се желае да говоря за реферите, а да се фокусирам повече върху спортно-техническите аспекти от мача, защото другите неща са ясни как се случват и за съжаление какъв, е принципът.

Как ти се вижда играта на сините от началото на сезона? Какво промени Станислав Генчев?
– Промени много неща. На първо място формацията, в която Левски играе, също така агресията, физическата подготовка, по-дългата скамейка, с която разполага вече тима. Вече има вариативност и конкуренция в състава, което е много важно за един отбор, който има високи цели. Левски играе по-директен футбол в сравнение с миналия сезон. Това е стилът на работа на Станислав Генчев. Мисля, че началото е много-много добро.

Каква оценка може да се даде на селекцията, която от доста време не е получавала положителни реакции, въпреки че някои от играчите дойдоха от втора и трета дивизия?
– Това, че идват от втора и трета дивизия, не означава абсолютно нищо, защото пристигат от силни първенства, въпреки че са от по-ниски лиги. В тези държави хората работят, развиват се и инвестират. Няма как в България да имаме чак толкова големи претенции откъде се привличат футболистите, като изключим Лудогорец. Другите отбори не могат да си позволят скъпи трансфери и да инвестират много пари в скъпи чужденци. Така че е напълно нормално да се търсят опции от по-ниските нива. Мога да кажа, че от всички футболисти, които Левски привлече, са изключително добри попадения и дори мога да кажа, че някои от тях ще бъдат трансферирани за добри суми, ако продължават да играят по този начин. Засега изключвам Кристиан Макун, който още не е дебютирал, както и Икенна, защото играе твърде малко и е рано да бъде оценяван, макар че от първите си мачове не ми прави кой знае какво впечатление.

В кариерата си ти действаше в средата на терена. Как ти се вижда халфовата линия на Левски, където вече играе Марин Петков вече не е на крилото?
– Такава е конфигурацията, която е избрал Станислав Генчев. Залага на трима халфове в средата. Марин действа малко от по-задни позиции, когато играе с Ел Джемили. Той е адаптивен и изключително перспективен млад и добър футболист и ще свикне с тази позиция. Според мен Охене израсна много през тези месеци и се представя много силно от началото на сезона. Фадига също се раздвижи. Но ако Левски има опция да вземе много класен полузащитник, ще е още по-добре. Да, Ел Джемили асистира и понякога вкарва, но за мен е футболист, който е малко разпилян и не е постоянен. Това му е основният проблем. Общо взето в средата на терена има опции пред Станислав Генчев и конкуренцията, за която говоря, е много добра за отбора. Когато даден футболист не се представя по най-добрия начин, има друг, който да влезе от резервната скамейка. Оттам и тренировъчният процес е на много високо ниво, защото всеки се бори за мястото си.

Как усещате настроението сред феновете, които пълнят всеки стадион от началото на сезона?
– Това е изключително радващо и така трябва да бъде. Естествено и добрите резултати допринасят за това. Много хубаво впечатление прави публиката на всеки мач, дали домакински или гостуване, като се има предвид и отпускарския месец. Феновете на Левски за пореден път показват, че си обичат отбора.

За Левски предстои мач с Хебър. Лесна задача ли ще бъде за сините този двубой?
– Очакванията нормално са Левски да победи и въпросът е с колко гола. Това е истината. Сините трябва да вземат задължителни три точки, и то с разлика. Не виждам какво друго може да се случи освен победа.

Хебър не тръгна добре в шампионата с новия си треньор Веселин Великов. Къде виждате пазарджиклии в края на сезона?
– Нов треньор, ново ръководство, много нови футболисти, идващи в движение… Отборът не играе на собствения си стадион и записа негативни резултати. Все неща, които влияят. Не следя сега процесите отблизо, но се надявам тимът да се стабилизира и за поредна година да запази мястото си в елита.

Какво е мнението ви за състоянието на терените, защото единствено Хебър в момента не играе на собствения си стадион, но има и други, които не изглеждат никак добре?
– Хебър прави наново терена си и няма как да играе в Пазарджик. Това бе най-правилното решение, което взеха ръководството на клуба и Общината. Затова трябва да се започне от нулата и е по-добре да не играеш два месеца на собствения си стадион, но да го направиш качествено и да е в перфектно състояние. Не е само тревата, а и дренажната система. Все важни детайли. Добре е, че Хебър направи тази стъпка. За останалите не мога да кажа защо е позволено да бъдат в такова състояние, но не е приятно да се играе на такива терени, защото за нашите стандарти имаме добри играчи, които разполагат с качества и това намалява шанса да се играе добър и бърз футбол.

Виждате ли Левски в борбата за титлата?
– Борбата за титлата ще се реши след Нова година, и то в края на март. Тогава ще се види кой къде се намира. Твърде рано е сега да говорим по тази тема. Не е нужно аз да го казвам, защото в ръководството и треньорският щаб са били играчи на Левски и знаят за какво става на въпрос и какви цели има. Важно е Левски да побеждава, да е в челото на класирането и вече през пролетта, ако още е там, с всички сили да направи финален спринт и да съумее да спечели. Макар че Лудогорец разполага с изключително силен отбор, но сините изглеждат по страхотен начин до този момент и трябва да натискат газта.

Снимка: Lap.bg