Лудогорец приема Левски в събота от 21:15 часа на „Хювефарма Арена“ в сблъсък, който по всичко личи, ще бъде на високи обороти. Такива са предпоставките пред съперниците, които влизат в него от различни полюси. И парадоксалното е, че разградчани са на синия – тоест, замръзнали. А сините са „горещо“ червени.

През седмицата написахме, че срещу Карабах Лудогорец се „качва на кантара“, за да стане ясно каква категория е. Орлите си мислеха, че са супер-тежка, но азерите буквално избърсаха пода на ринга с тях – 2:7. И докато всички видяха, че разградчани са прекалено далеч от висшата дивизия на континенталната сцена, то за нашата, която е много по-различна от нормалната (б.а. – това обаче е съвсем друга тема), все още са самодръжци и ще трябва претендентът да извади нещо много специално, за да им вземе короната.

Тимът е разклатен, а в опит за овладяване на кризата, мачът срещу сините ще бъде воден от назначения за временен треньор Захари Сираков. Ще успее ли обаче той да е вентилът, през който ще бъде изпусната парата? Едва ли наставникът, който до началото на годината водеше третия отбор на разградчани, ще прави резки движения. И ще наложи схема с трима централни защитници, която използва тази кампания в дубъла във Втора лига. Задачата му е ще да минимизира щетите. Да ободри играчите и да разчита, че те ще са в настроение и ще минат през съперника заради по-високата си индивидуална класа.

В Левски водещо до момента е отборното начало. Под ръководството на Станислав Генчев сините наредиха 4 поредни победи с голова разлика 15-1 и застанаха безапелационно начело на колоната. Но не са играли срещу отбор, декларирал претенции. И ако искат да накарат останалите наистина да се равняват по тях, трябва да го направят с победи точно срещу Лудогорец. До момента Генчев играе картите си отлично – сплоти колектива, а от там настъпи и единение по трибуните. Работи и правилно със смените, които не само, че освежават играта, но и носят попадения, които допринасят за резултатните победи. Той вече се наложи над два от бившите си отбори – Локо Сф (6:1) и Крумовград (3:0). Ако го направи и срещу Лудогорец, ще удари силно по масата и ще отправи послание. Вярно, още е началото на кампанията, но тимът му ще е концентриран единствено върху случващото се у нас, докато поне до зимата, погледът на Лудогорец ще е раздвоен и това може да бъде използвано.

Последните две гостувания на сините в Разград бяха доста одумвани. В едното Левски водеше, но пусна в игра юноши, загуби с 2:3 и в крайна сметка Лудогорец стана шампион за сметка на ЦСКА. В другото пък разградчани смазаха опонента – 5:1. А преди настоящото Лудогорец отпусна допълнителен сектор за агитката на столичани. От Левски пък учтиво написаха на сайта си, че това се е случило „поради големия зрителски интерес и взаимното уважение между ръководствата на двата клуба“. Все неща, които правят впечатление на широката аудитория.

Тази вечер от играта на двата тима зависи какви приказки ще тръгнат и дали въобще ще има такива. Но е факт, че Лудогорец и Левски се нуждаят от трите точки. Едните трябва да натиснат газта, а другите нямат право да махат крака от този педал. Защото ако домакините спечелят, ще си върнат респекта на останалите у нас. А ако го сторят сините, наистина ще си постелят за нещо по-голямо от това да играят за нещо важно единствено до края на календарната година, както неизменно се случва в последните кампании с редки изключения. Народът е казал, че който удари пръв, удря два пъти. Очакваме крошетата!

Материал на Янаки Димитров

* заглавието е на Gol.bg

Снимка: БГНЕС