Левски е на гребена на вълната, сините като лавина пометоха съперниците си от началото на сезона и записаха четири поредни победи. Не само това, успехите дойдоха след атрактивна и атакуваща игра, което най-много се хареса на феновете, а головата разлика на тима е 15-1. Всички погледи са насочени към новия треньор Станислав Генчев и селектираните от него футболисти през лятото, от които голяма част вече се превърнаха в основна част от състава. Някак си извън светлините на прожекторите остана едно 19-годишно момче, което стартира сезона от резервната скамейка. Става дума за Пламен Андреев. Вратарят бе на крехка възраст, на която понесе толкова критики през последния сезон, че дори някои играчи за цялата си кариера не са подлагани на такова напрежение. Но синият юноша не е от този тип хора, които ще се сринат. Да, той показа колебания през миналата кампания, не се представяше добре в някои мачове, но до голяма степен не заслужаваше толкова критики.

През лятото Левски привлече 28-годишния Матей Маркович. Хърватският страж дойде на „Герена“ по изричното желание на Генчев, а треньорът ясно заяви: „Искам конкуренция и който е по-добър, той ще пази“. Така се и получи, а наставникът си заслужи още симпатии с изпълняването на думата си. Маркович стартира сезона при успеха с 6:1 над Локо София, но след това получи контузия във врата и дойде шансът на Пламен. Андреев го улови здраво в ръцете си и в следващите три двубоя не допусна попадение в мрежата си – при победите над Ботев Вр (4:0), Локо Пловдив (2:0) и Крумовград (3:0). Треньорският щаб няма никакви аргументи да го извади от състава и 19-годишният страж трябва да застане под рамката в гостуването на Лудогорец, за да успее да преодолее кошмарите, които го застигнаха при поражението с 1:5 миналия сезон. Тогава до голяма степен той носеше вината за повечето попадения. Може би е дошъл моментът за реванш за Пламен.

А той сега за нула време изглежда възмъжал, няма я следата от детската усмивка, с която се насочваше към гредите. В момента Андреев е целенасочен, знае какво иска и как да го постигне. Някой ще каже, че не е имал толкова работа в трите мача от началото на сезона и защитата пред него се е справила. Но няма да е прав. 19-годишният вратар умело води отбраната пред себе си, намесва се с вещина, когато се наложи, излиза със самочувствие при центрирани топки, същото показва и при играта с крака, а много често и стартира атаките на сините. Всичко, което се изисква от един модерен страж. Промяната е факт и вече може да погледне към извеждане на представянето си на следващото ниво.

Спомняте ли си, че Андреев стана дебютантът под рамката на Левски, недопуснал най-дълго време гол в евротурнирите? Ако вратата му не беше пронизана от играча на Апоел Беер Шева Йоан Стоянов в 78-ата минута преди година, Пламен щеше да се изравни с Димитър Иванков и Георги Петков, които бяха с по четири поредни мача без получено попадение в надпреварите на УЕФА. Пламен Андреев дебютира в Европа на 27 юли при победата с 2:0 като гост над Шкупи. Серията му продължи с домакинския успех с 1:0 над северномакедонския тим, а след това и с нулевото равенство в Израел. Младият вратар на Левски постави рекорда си още в 18-ата минута на реванша срещу Апоел. Тогава той събра общо 288 минути без допуснат гол от дебюта си в евротурнирите, а до края на мача постижението му набъбна на 348 минути (5 часа и 48 минути).

Предишният сезон пък записа 21 сухи мрежи в шампионата, като към тях може да прибавим и тази в баража за Лигата на конференциите срещу Арда (2:0). Кой може да се похвали с това на тази възраст? Пламен го направи, а в момента изглежда, че е готов за повече.

Мартин Владимиров, в-к Тема спорт

Снимка: Lap.bg