Елин Топузаков е рекордьорът по мачове за Левски в Европа (65), има 5 титли и 6 Купи на България. Капитан е на големия отбор на Станимир Стоилов, стигнал 1/4-финал за Купата на УЕФА (2006) и участвал в групите на Шампионската лига (2006/07). Три пъти е треньор на „сините“, а от една година е директор на школата на Левски. Любимецът на феновете беше гост в подкаста на „Мач Телеграф“ - „МачКаст“, като с него говорихме не само за славната му кариера, но и за настоящото представяне на Левски.

- След три изиграни кръга в новия сезон Левски има пълен актив от девет точки. Как изглежда отборът днес през твоите очи?
- Всички, които обичаме Левски, се радваме на силния старт. От доста години не се беше случвало така ударно да започнем. Надявам се да продължат тази линия. По една или друга причина европейските мачове отсъстват тази есен и момчетата могат да се концентрират изцяло върху битките в първенство и да продължим да виждаме тази възходяща линия, която е до момента.

- Безспорно в социалните мрежи, по улиците си личи еуфорията на феновете след тези три победи и най-вече играта на отбора в тях. Привържениците оценяват много точно кога отборът играе добре и кога – не. В самия тим има ли такова приповдигнато настроение, желание и хъс за работа?
- Предполагам. Аз съм в кухнята на клуба, но моята отговорност е в школата на „сините“. Публиката на Левски винаги е била барометър за играта и резултатите на отбора. При всички положения те са зажаднели за този атрактивен и резултатен футбол, който показва тимът. Да не забравяме обаче, че във футбола много бързо нещата се променят. Ще дойдат и трудни моменти в сезона, със сигурност. Трябва да се види как тогава ще реагира отборът, как ще преодолее трудностите и да възвърнат това, което виждаме в тези три мача.

- Няма как да не зачекнем темата и за Станислав Генчев. Всички смятат, че той е основният виновник за рязката промяна в играта и резултатите на Левски. Ти на какво мнение си?
- Вижте, аз отварям една голяма скоба. Далеч съм от мисълта да оценявам работата на Станислав Генчев. Аз съм бил съотборник с него, когато играхме заедно в Левски. Желая му искрено успех и това, което показва отборът и основата, която той и екипът му направиха в подготовката. Левски наистина изглежда по друг начин. Това е само заслуга на него и на треньорския щаб. Трябва да се продължи, защото най-важното във футбола е постоянството.

- Кой ще е най-голямата заплаха за Левски през този сезон?
- Толкова рано едва ли можем да направим генерални оценки. Сезонът е дълъг и ще свърши догодина през лятото. Всеки един конкурент ще има колебания във формата и резултатите. Смятам, че традиционно отборите, които са в челото, ще бъдат и сега там. Тези, които в годините изградиха стил, имат дългосрочни треньори. Лудогорец, Черно море, Ботев Пловдив, ЦСКА. Това са отборите, които имат качеството и ще се борят за челните места.

- Имаш 65 мача за Левски в евротурнирите, най-много за „сините“. Защо евронощите по-често са мираж за Левски? За последно ти класира „сините“ в Европа, когато наследи Станимир Стоилов.
- На всички ни се иска да имаме много европейски незабравими вечери. Но заради катаклизмите и трудностите, през които минава Левски в последните години за оздравяване на финансовото състояние, е нормално да има липса на качество. Важно е да може наистина Левски да бъде силен и да заслужава да играе в тези евромачове. Най-важното нещо беше Левски да оцелее, да изчисти дълговете си и след това вече да надгражда и прави това, което феновете искат.

- След тези положителни новини, че голяма част от дълговете вече са погасени, диша ли се по-спокойно на „Герена“?
- Моето мнение е, че аз като директор на академията, ние не сме усетили да има проблем. Благодаря на ръководството, защото треньорите работят с хъс и мотивация. Нямат притеснения от това естество, за да може процесът в академията да дава резултати. Ръководството полага всячески усилия, за да нямаме притеснение от това естество.

- Горд ли си от начина, по който постъпи Левски? Можеше клубът да поеме по лесния път, но вместо това изчисти дълговете по трудния със своите фенове.
- Тук голямото благодаря е за феновете и цялото ръководството не един път го е казвало в прав текст. С усилията на цялото висше ръководство – на собственика, на директорите, на спонсорите, на феновете Левски запазва идентичност. Това е важно. От финансова гледна точка има неща, които трябва да се направят. Но Левски трябва да е идентичен, да успее, както и успя да направи всичко това, което ръководството постигна.

- Да отидем към академията, реши се тази крачка, тя е много отговорна. През години са излизали страхотни футболисти. Виждаш ли новите звезди на „сините“?
- Темата за академията е много дълбока и необятна. Смея да твърдя, че екипът от треньори, който сме подбрали в академията е можещ и знаещ. Не искам да отивам към сухата статистика. По-голямата част от младите играчите в Първа и Втора лига или са били възпитаници, или са минали в някакъв период през академията на Левски, което показва, че при нас се работи добре. В тясно сътрудничество с Лъчезар Димов, Кирил Котев и БФC наскоро имахме конференция, в която засегнахме и обърнахме внимание върху нещата, които може да подобрим в школите. Имаме съпорта на БФC, гледаме в една посока. Няма да съм първият, който да каже, че трябва да се подобрят материалните бази и условията. Гледаме в нашия клуб от гледна точка на пособия и кадри да бъдем подготвени, знаещи и можещи. Изграждането на един млад играч е много важно и в различните етапи от неговото развитие да има специалисти, които да знаят какво правят.

- Имат ли децата интерес към футбола като цяло. Разпитват ли те за мачовете от Шампионската лига?
- Смея да твърдя, че имат интереса, не мога да твърдя, че е много голям, ако трябва да бъда честен. Първо, юношите и децата, които са в нашата школа, може би не са били родени по това време, в което аз съм участват в европейските турнири. Но правим инициативи за посещения на музея, клубната експозиция, да се запознаят с историята на Левски и с всички славни имена, които са оставили сърцето си и името си със златни букви в историята на нашия клуб.

- Над 20 години си в Левски. Какво означава този клуб за теб?
- Аз няма да забравя датата, на която пристигнах в Левски. Това беше 8 ноември 1995 г. Кариерата ми мина през различни неща – и треньорство и помощник бях на различни наставници. Голяма част от съзнателния ми живот и това, което съм си изградил като характер и като име, го дължа на Левски, на публиката на Левски. Защото това ми е било винаги най-голямото душевно удоволствие.

- Какво би пожелал на феновете на Левски. Вярваш ли, че може скоро отново да има такъв „Дрийм тим“ на Левски, както по твое време?
- Да започна отзад напред, аз съм сигурен, че ще има, да. Дали ще е рано или малко по-късно, неминуемо отново ще има европейски вечери и отново ще мирише на изгорели вестници. Със сигурност това и пожелавам на нашите фенове. Те знаят как да празнуват. Ще се върна в началото, когато казах, че щастливите лица по трибуните и това, което се пренася като ентусиазъм в личния живот на всеки един фен, е доста важно. А това се отразява на всяка една сфера в България, когато, да кажем, отиват щастливи хора на работа, удовлетворени от това, което е постигнал любимият им отбор. Пожелавам им го от все сърце.

Снимка: Lap.bg