Олимпийските игри в Париж са в разгара си. Погледите на милионната аудитория са вперени в спортистите, които постигат невероятни резултати и окичват вратовете си с медали.

Франция отново диктува модата, а двама нейни граждани го правят на „Герена“ от началото на сезона. Дори най-смелите и най-големите оптимисти в Левски не са си представяли, че след първите изиграни мачове от шампионата Хасими Фадига и Мустафа Сангаре ще са играчите под пара.

Приказката на Станислав Генчев начело на сините стартира щастливо с три победи от 3 двубоя при голова разлика от 12:1 и той се надява да достигне и до такъв край. Не така стояха нещата с тази на 27-годишния атакуващ халф при първите си стъпки на „Герена“.

Фадига пристигна на стадион „Георги Аспарухов“ със статут на аматьор и безработен футболист. До голяма степен „оправда“ това в първата си кампания. Той бе запомнен единствено с избухването срещу Айнтрахт Франкфурт в плейофа за Лигата на конференциите, когато в последните секунди шокира с бомбен удар Кевин Трап и изравни за 1:1 на стадион „Васил Левски“.

Фадига завърши сезона с още две попадения, които вкара при загубата с 1:3 от ЦСКА и победата с 1:0 над Берое през април. Смяташе се, че французинът е на изхода на „Герена“ и се очакваше да си стисне ръцете с ръководството и договорът му, който е до следващата година, да бъде прекратен, но не така се
развиха нещата.

Как и по какъв начин Станислав Генчев е успял да влезе под кожата му, само двамата знаят, но 27-годишният футболист е коренно различен от началото на сезона. Няма ги вече ехидните подсмихвания, че влезе ли на терена, няма да създаде нищо, а само ще си навлече подигравателни подхвърляния от трибуните.

Хасими Фадига вече има 3 гола в 2 мача от началото на кампанията. Френският халф вкарва по веднъж на всеки 31 минути (б.а. – има 93 минути). През миналата кампания полузащитникът също имаше 3 попадения, както бе споменато по-горе – 1 в Лигата на конференциите и два в първенството, но те бяха отбелязани в 34 двубоя във всички турнири.

Фадига показа още от подготовката, че е променил настройките на чипа и може да се превърне в опасно оръжие за сините в атака. Той стартира първите два мача от шампионата – срещу Локо София (6:1) и Ботев Враца (4:0) от резервната скамейка, а появеше ли се на терена, столичани ставаха още по-остри в нападение, като той действа еднакво опасно по крилото и зад гърба на нападателите. Като че ли все пак втората позиция му е по-удобна и от по-задна позиция отбеляза своите попадения.

Вкара красиви попадения срещу врачани на „Герена“, а това неминуемо му донесе титулярно място за сметка на Марин Петков на „Лаута“. Какво стана в Пловдив? Тече 9-ата минута, Джавад ел Джемили разсича защитата, а Фадига се оказва очи в очи с Луков и без да се бави, с едно докосване праща топката в мрежата. Дори се заговори за интерес към него от чужбина, нещо немислимо преди няколко месеца, като се смяташе за непродаваем. Сега атакуващият халф е във формата на живота си.

Станислав Генчев показа, че умело може да редуцира игровите минути на играчите си, така че да не се губят ритъмът и остротата в двете фази на атаката.
Тук идва мястото и на другия френски герой – Мустафа Сангаре. Парижанинът дойде на стадион „Георги Аспарухов“ също с големи резерви. Нападателят бе взет от третодивизионния португалски Варзим, като дори бе платена и трансферна сума за правата му.

В кариерата си до момента 25-годишният таран не бе играл на високо ниво и не бе минавал през школовката на големите френски тимове, но Генчев си сложи главата в торбата и даде зелена светлина за привличането му. Феновете на Левски веднага го припознаха с Гара Дембеле и снажният нападател (б.а. висок е 196 см) за момента не ги подвежда.

В първите си три мача френският таран е записал 77 минути на терена, а в тях реализира два гола. Той беше точен срещу Локомотив София и Локомотив Пловдив. Това означава, че Сангаре бележи средно на всеки 39 минути. Нападателят постепенно ще подобрява физическото си състояние и може да бъде още по-полезен на отбора с атлетизма си, взривната сила, мощта и дори нестандартната техника, с която борави. Видя се, че едновременно може да бъде на терена с другия таран – Алекс Колев, и двамата да не си пречат пред противниковата врата, а да създадат добро партньорство.

Двамата французи блестят с екипа на Левски по време на Олимпийските игри в Париж, но на „Герена“ се надяват това да продължи в течение на целия сезон, а не само когато всички погледи са вперени в тяхната родина. За момента няма индикации за намаляване на блясъка от страна на Фадига и Сангаре и всичко за тях върви по мед и масло. Последният продукт, който толкова е използван във френската кухня. Нека гурмето на „Герена“ да продължи.

Мартин ВЛАДИМИРОВ, "Тема Спорт"