Левски привлече в сряда централния защитник Кристиан Фредерик Байой Макун Рейес. Венецуелският национал подписа договор за три години, което ще го задържи на „Герена“ до лятото на 2027-а.

Той е роден на 5 март 2000 във венецуелския град Валенсия, който е третият по големина в страната. Стартира футболния си път от местния тим, като първоначално играе в халфовата линия и показва афинитет към атаката. Кристиан е забелязан от треньора Оскар Хил. „Гледах Макун още от тийнейджър.

Той беше най-високият в класа, разликата в размера на тялото му с децата на неговата възраст беше забележима. Това му помогна да вкара много голове и да счупи рекорда по попадения в тази категория, играейки във Валенсия. Позицията му винаги е била на типичния №5 и ние си мислехме, че имаме нашия Яя Туре.

Той беше интелигентен, емоционално фокусиран, с невероятен поглед върху терена. Играч с ляв крак и добър удар, който винаги се отличаваше, където и да отидеше в младежките отбори. Неслучайно беше капитан и при националите. Ако трябва да съм честен, бих искал да го видя отново в средата на терена. Считам, че има голям потенциал там, въпреки че не мисля, че това ще се случи“, разказва Хил пред EFE.

Професионалният път на Макун започва в местния Замора, с който подписва първия си договор през лятото на 2017 година. За него участва в 34 мача и вкарва 1 гол. Две години по-късно той е в основната на спечелената от тима Купа на Венецуела. В страната възлагат големи надежди на Кристиан и неслучайно към него апетити имат грандове като Реал Мадрид, Арсенал и Ювентус.

В крайна сметка бианконерите печелят наддаването и южноамериканецът сменя Южна Америка с Европа. Макун е част от примаверата, но прекарва кратко време в Торино и никога не успява да стигне до първия отбор. Все пак като скъп спомен от Торино му е останала снимка с Кристиано Роналдо, която гордо показва. „Много талант и смирение. Страхотна тренировка“, пише Кристиан под фото от фитнеса с легендарния португалец.

Макун е целенасочен и правилно преценява хода на кариерата си, като за целта си изкарва европейски паспорт. Той има право да стори това в Белгия. Защитникът е от семейството на венецуелка и камерунец. Баща му, който носи същото име, играе в кариерата си за Серкъл Брюж, а от пребиваването на фамилията в страната позволява на Макун да притежава и такова гражданство.

Но вместо в Европа Кристиан пак влиза в ролята на пътешественик. И отива да играе на трети континент – озовава се Северна Америка. През 2020 година той подписва с клуба от МЛС на мегазвездата Дейвид Бекъм – Интер Маями. По това време за американския тим се подвизава Гонсало Игуаин. С бледорозовия екип изиграва 30 двубоя, в които се разписва на два пъти. Единият му гол е след асистенция от корнер на аржентинския нападател – при домакинския успех с 3:0 над Торонто.

Канадският тим е и любимата му жертва в МЛС, след като и второто му попадение за Интер Маями е срещу този съперник. Докато е в клуба, разказва и кой е опората му във футболния път. „Майка ми е всичко за мен. Тя е фундаменталният стълб в живота ми – за кариерата, за всичко, което съм днес. Ходеше на две работи, за да отгледа мен и брат ми и да поддържа къщата, в която живееха още чичо и леля. Никога не съм я виждал да се оплаква, не ни се и караше.

Показа ни, че трябва да бъдем трудолюбиви и скромни хора. Тя ме взимаше от вкъщи и ме водеше на тренировка. Всеки ден го правеше, защото виждаше, че е важно за мен. Когато пораснах, осъзнах жертвите й за мен. Никога няма да спра да й се възхищавам. Нямаше да съм това, което съм днес“, казва новият футболист на Левски.

След Интер Маями играе в още два американски клуба от МЛС – Шарлът и Ню Инглънд, както и във Форт Лодърдейл. Натрупва ценен опит в САЩ, но вече е готов за ново приключение в Европа. През тази зима подписва с кипърския гранд Анортозис. Може да се каже, че на Острова на Афродита е и най-успешният престой в кариерата му, защото вкарва 2 гола в 13-те си мача, но в същото време получава и пет жълти картона. Дебютното му попадение е много красиво и е във вратата на Омония Никозия.

Въпреки загубата с 1:3 Макун получава висока оценка за представянето си. В 41-вата минута той отнема топката в половината на противника и с плътен изстрел от дистанция праща топката неспасяемо в долния десен ъгъл. Завършекът на сезона обаче е разочароващ, тъй като Анортозис финишира на шестата позиция в крайното класиране на 12 точки зад шампиона АПОЕЛ Никозия, в чиито редици е националът Георги Костадинов.

Макун напуска след края на кампанията заради лошото финансово състояние на клуба и скъсва договора си, който е до 2026 година. По този начин се озова в Левски и отваря нова страница в кариерата си, която иска да го изстреля до основна част от националния тим и големите първенства на Стария континент.

Станислав Генчев получи желания защитник – бранител със силен ляв крак, който може да играе на няколко позиции. Макун е безкомпромисен срещу съперниците и полезен в атака. Така е описван. Предстои да разберем дали ще покаже тези качества и със синята фланелка.

Мартин ВЛАДИМИРОВ, "Тема Спорт"