Левски спази обещанието си и привлече така желания от Станислав Генчев централен защитник със силен ляв крак национала на Венецуела Кристиан Макун. Въпреки младата си възраст – 24 години – Макун има много богата футболна кариера, голяма част от нея е преминала в Щатите, а опитът му в Европа е с младежката формация на Ювентус и един сезон в кипърския Анортозис. Извън футбола, животът на Макун е наситен с недотам приятни преживявания.

Въпреки че е част от националния отбор на Венецуела в последното издание на Копа Америка, Макун трудно би се върнал в родината си, дори и да види близките си. Той е ярък противник на току-що избрания за трети мандат президент на страната Николас Мадуро. Нещо повече, той е от малкото национали на страната, които открито призовават военните и полицията да не се подчиняват на заповедите на властта в Каракас. Вероятно по тази причина майка му живее не във Венецуела и град Валенсия, където е роден Макун, а в съседна Колумбия. Именно майка си новият защитник на „сините“ буквално боготвори.

„Майка ми работеше на две места, работеше усилено, за да отгледа брат ми и мен. – разказва Канкун пред вестник „Маями хералд“ по време на престоя си в Интер Маями. – Тя беше главата на семейството, никога не съм я виждал да се оплаква или да се кара с някого. Тя ни показа, че трябва да бъдем трудолюбиви, скромни и да ценим простичките неща. Всеки ден ме качваше в автобуса, без да се оплаква, без да се дразни, просто защото виждаше, че ми е приятно“.

Месец, след като подписва договор с Интер Маями, бъдещият защитник на Левски изживява най-тежкия период в живота си. Разболява се от Ковид – епидемията, която в Америка взе огромен брои жертви. Куриозното е, че бранителят пипва вируса, въпреки че медицинският щаб на Интер извършва тестове на играчите по два пъти на ден – общо 4051 теста за целия период на карантината.

„Не само първият сезон на младежа беше повлиян от COVID-19, но и неговият личен живот и здраве – пише тогава сайтът Miami total futbol – Източници от клуба разкриха, че заболяването му е било придружено със сериозни усложнения. Те са ограничили не само спортната му дейност, но и личния живот“.

Самият футболист потвърждава, че е имал сериозен проблем с Ковид с емоционален пост в социалните мрежи. „Вече съм изчистен от вируса, но за съжаление остави някои остатъци. Чувствам се добре, знаейки, че ако Бог ми позволи, то е, за да промени нещо в мен и да ме подготви за моята цел. Искам скоро да се върна на терена със съотборниците си, с които много се гордея. Чакат ни хубави неща, просто трябва да сме силим и да не губим вярата си“, пише по-късно Макун в Инстаграм.

Любопитна подробност е, че Макун е привлечен в Интер Маями по настояване на една от емблемите на Манчестър Юнайтед от близкото минало – Фил Невил. По това време той е треньор на отбора и лично наблюдава развитието на Макун, който през 2017 година прави фурор на световното първенство за младежи с тима на Венецуела. Защитникът е капитан на отбора U20, който стига финал на Мондиала. Там южноамериканците губят с 0:1 от Англия, но Макун е сред най-добрите футболисти на турнира.

„Той е изключителен футболист – казва Фил Невил за Макун, когато вече венецуелецът облича фланелката на Интер Маями. – Това, което харесвам в Кристиан, е, че от мястото, където беше в началото на сезона, до мястото, където е сега, неговият растеж беше невероятен. Той се завърна след заболяването по-здрав, по-силен физически и много амбициран. Говорим за момче, което не е играло футбол 12 месеца. Нито е най-високият, нито има внушителна физика, но има огромно предимство – играта с левия крак. Това дава на отбраната страхотен контрол. Хладнокръвието му става все по-добро и по-добро, вземането на решения става все по-добро и по-добро“.

Материал на „Мач Телеграф“