Съперничеството между Левски и старши треньора на Локомотив Пловдив Любослав Пенев има солидна история. Именно този сблъсък прави мача днес на „Лаута“ още по-интересен. Любо е един от символите в новата история на ЦСКА. А този факт сам по себе си вкарва допълнителна интрига и заряд в предстоящия двубой.

В сблъсъците между Левски и Любо също има доста интересни неща. Като например това, че първият гол в професионалния футбол на Ел Голеадор е отбелязан именно на „Герена“. През декември 1985-а „червените“ постигат едната от общо двете си победи в историята над Левски на клубния стадион на „сините“, като удрят врага си с 3:1. Любо Пенев се отчита с гол и асистенция в този исторически двубой. Като цяло той има щастието да е част от силното поколение на ЦСКА от края на 80-те години, заедно с Христо Стоичков и Емил Костадинов. Поради това до заминаването му за Валенсия през 1989 година балансът му срещу Левски бе положителен – 5:3 победи. В последните години от кариерата му обаче той се влоши. След като през 1999-а Пенев бе президент на ЦСКА, през 2001-а той се завърна в игра с червения екип и записа негативни резултати срещу „сините“.

Треньорските му сблъсъци с Левски започнаха преди 15 години, припомня „Мач Телеграф“. В това си качество той е на минус срещу „сините“ за първенство. В същото време обаче Ел Голеадор е безпощаден в сблъсъците си със „сините“ за Купата на България. Те са два и Любо е излизал и в двата краен победител. Първият е през далечния вече сезон 2010/11, когато Литекс отстранява Левски на четвъртфинал след 1:1 в редовното време и продълженията и 4:2 след дузпи. Миналият сезон пък Хебър, воден от Любо, разплака „сините“ с победа 2:1 в Пазарджик на осминафинал.

Истината е, че общият баланс на сблъсъците между Левски и треньора Любо Пенев е положителен в полза на „сините“. В същото време обаче Ел Голеадор е побеждавал тима от „Герена“ с всеки отбор, който е водил – ЦСКА, Литекс, Царско село, ЦСКА 1948 и Хебър.

Снимка: Lap.bg