В схема с трима защитници всеки трябва да си знае ролята, иначе отборът ще страда, заяви бившият треньор на сините

Бившият треньор и футболист на Левски Емил Велев даде интервю пред „Тема Спорт“, в което сподели очакванията си за новия сезон. Кокала, както е известен сред феновете, коментира играта на сините в контролите и селекцията на тима. Той прогнозира какъв старт очаква столичани срещу Локомотив София, на който също бе наставник, и посочи кои отбори ще се борят за титлата през кампанията.

 

Г-н Велев, Левски стартира сезона с гостуване на Локомотив София. Готови ли са сините за новата кампания?

–        Според мен предстои лек мач за Левски. Знаем, че Локомотив София са дост слаб отбор в момента. В движение се прави селекцията. Предполагам, че сините взеха добри играчи. Поне така загатнаха в контролите. Дано новите бързо се адаптират. Този процес е гъвкав и зависи от характера на самите играчи. Един футболист, ако разполага с качества, ще изпъкне веднага. Ако е по-ниско нивото му и се притесни, ще си проличи. Отговорността за привличането им, както каза Станислав Генчев, е негова. Но с оглед на проверките, които изиграха, смятам, че и те няма да са в оптимална форма.

Какво ви направи впечатление в играта на Левски по време на контролите?

–        Трудно се отбелязват голове, като изключим последния мач с Макаби Нетаня и преди това със Септември София. Не трябва обаче контролите да са критерият за това, което ще се случи в първенството. В подготвителния период всеки се стреми предимно да подобрява физическата си форма. Станислав Генчев заяви, че ще играе с трима в защита, както бе в контролите. Това означава, че когато тимът му се отбранява, ще го прави с петима. Не знам как ще се отрази на футболистите. Много е важно играчите, които са на тези позиции, и особено тези в ролята на халф-бекове как трябва да се действа в тази система. В противен случай ще се страда доста при бързи контраатаки на съперниците. Особено това важи за мачовете на „Герена“, когато Левски атакува и в защита ще останат по-малко хора.

Споменахте селекцията на Левски. Вярвате ли, че това са точните играчи, след като имаше доста критики, че футболистите идват от слаби отбори, и то от втора и трета дивизия?

–        Нека да ги видим в официалните мачове. Бих подходил по друг начин и да взема по-класни футболисти. Самият факт, че идват от втора и трета дивизия, говори, че има проблем в тази насока и липса на финанси за трансфери. Знаем, че Левски трябва да чисти дългове и го прави. Необходими са сериозни средства за привличането на силни играчи и дано на по-късен етап това да се случи.

Къде виждате още нужда от подсилване в Левски?

–        Ще видим, има още време до затварянето на трансферния прозорец. Сега се говори, че Левски търси централен защитник. Да, необходим е при тази схема, защото Генчев трябва да има опции. Прочетох за Андреа Христов, добър футболист е. Но според мен сините ще трябва да платят трансферна сума, за да го привлекат, което е трудно на този етап.

Станислав Генчев промени позициите и на няколко играчи – Цунами действа в центъра на защитата, а Марин Петков влезе в средата на терена. Как приемате това решение?

–        Явно тези футболисти имат качествата да играят на повече от една позиция, което е добре. Важното е да са полезни за отбора. Цунами го знаем като ляв бек, но в официалните мачове ще видим дали ще е полезен и в центъра на защитата. Марин показва добри качества от началото на подготовката и дано да продължава да се представя на ниво.

Правилно ли Цунами бе избран за капитан, след като през миналия сезон лентата смени често притежателя си?

–        Лентата трябва да я носи играч, който има повече опит от останалите. Няма значение дали е българин или чужденец. Когато играх извън България, също съм бил капитан. Явно Цунами е обединителна фигура и тежестта сега пада върху него.

Очаквате ли много попадения от Алекс Колев, който дойде с осанката на голмайстор на първенството, но не успя да се разпише в контролите?

–        Не мога да прогнозирам колко попадения ще вкара. Алекс Колев си е голаджия. Това, че в контролите не отбеляза, не е фатално. Може би му трябва един гол, за да се отпуши. Ако се създават повече положения, ще реализира. Централните нападатели са консуматори. Необходимо е да му поднесеш топката, за да я вкара. Това е качество, което не всеки притежава. Той има качества на голмайстор, а освен това не е егоист, колективен играч, който играе добре с глава.

Усещате ли, че напрежението на „Герена“ между феновете и ръководството се свали след назначението на Станислав Генчев?

–        Няма ли резултати, напрежението ще се върне. Треньорският пост е доста ветровит. Всичко си зависи от това дали отборът ти печели. Прави ли го, всичко е спокойно.

Очаквате ли да се подобри състоянието на Локомотив София след промяната на собствеността?

–        Не. След напускането на Иван Василев мисля, че положението в Локомотив ще става още по-тежко. Но нека да видим.

Отново ли Лудогорец ще бъде над всички в крайното класиране на Първа лига?

–        Лудогорец отново е фаворит за титлата. Няма две мнения по въпроса. В Разград пак привлякоха двама-трима силни играчи и ще са на познатото ниво. Плюс това пак са се запътили към групова фаза на един от европейските турнири. Мисля, че единствените конкуренти на Лудогорец за титлата ще бъдат Левски и ЦСКА, но на двата гранда ще им бъде отново трудно.

Може ли някой отбор да поднесе изненадата, както го направи Черно море през миналия сезон?

–        Черно море с повече характер стигна до второто място. Не толкова с атрактивна игра. Мисля, че и тази година ще е фактор в първенството, особено като се знае, че в домакинствата играят много силно, което е много важно. Друг отбор не виждам нещо да се намеси и да направи. Пловдивските Ботев и Локомотив не ги виждам в битката за челото.

 

Интервю на Мартин Владимиров