Левски подписа договор с нападателя Мустафа Сангаре през седмицата, който се превърна в шестото ново попълнение на тима. Контрактът на френския футболист е до лятото на 2027 година. 25-годишният таран пристигна в София в неделя, след което премина успешно медицинските изследвания и се очакваше да парафира със столичани в понеделник, но малък технически проблем забави представянето му, което стана факт ден по-късно.

Мустафа Сангаре е роден на 24 декември 1998 година в Париж, висок е 196 сантиметра. Започва кариерата си във Венсенес, а през лятото на 2019-а преминава в друг френски клуб – Расинг, където изиграва 13 мача и вкарва 9 гола. В края на следващата година подписва с Амиен, за който участва в 10 двубоя, в които реализира 1 попадение. Две години по-късно преминава в друг френски клуб – Борго, с чийто екип изиграва 25 мача и вкарва 5 гола. През лятото на 2023-та следва трансфер в португалския Варзим, където записва 29 двубоя и реализира пет попадения. Това е сухата статистика за тарана гигант, а ето как самият той описва играта си. „Любимата ми позиция е на върха на атаката, но мога да играя и на другите три офанзивни позиции – по двете крила и зад нападателя. Мисля, че основният ми коз е играта с гръб към вратата. Ако трябва да посоча слабото си място, то е в защитата. Трябва да работя върху този аспект“, споделя Сангаре и разказва за произхода си и старта на футболната си кариера.

„Идвам от семейство на имигранти. Роден съм в Париж, но баща ми е от Мали, а майка ми от Сенегал. Имах възможността да израсна във Франция, живеейки в покрайнините на столицата“, разкрива той. „Започнах много късно като футболист, защото преди това тренирах тенис – спорт, който обичам.

Едва на 16 години станах футболист. Играех и преди това, разбира се, но само в квартала. Изведнъж приятелите ме поканиха да се присъединя към тях. Това стана в квартален отбор в Париж. Бях аматьор, но се развих и стигнах до договор с Расинг. Да ви кажа честно, не исках да напускам отбора. Бях изградил отлична връзка с хората от квартала, а за да заиграя на професионално ниво, трябваше да напусна работата си като възпитател. Болеше ме сърцето, но такава възможност не се изпуска. Казах си: Давай и не се обръщай назад. Моята история показва, че винаги има начин да постигнеш нещо във футбола, дори ако не си тренирал в някоя от големите школи“, разказва Мустафа.

Френските медии са впечатлени от израстването на Сангаре, обяснявайки как той прескача 10 дивизии, за да заиграе за Амиен.

„Отличих се в няколко мача, вкарах голове (б.а. – реализира два на втория отбор на ПСЖ). Не се плашех, защото знаех откъде идвам, въпреки че бях пропуснал около три години от допира с професионалния футбол. Играх около два месеца в Амиен, но след това получих контузия в гърба и бях извън терена повече от година. После ме преотстъпиха на Борго в пета дивизия. Там се представих силно, но договорът ми свърши. Трябваше да търся ново решение за кариерата си“, разказва още гигантът.

През 2022 година изкарва неуспешен пробен период в Лавал в Лига 2. Сангаре е в компанията на бившия нападател на Арсенал – Яя Саного, но и двамата набързо са отпратени. По-късно предприема първото си предизвикателство в чужбина, обличайки екипа на португалския Варзим в третото ниво на местния футбол. Веднага става любимец на феновете. Те му лепват два прякора – Батман и Осимен. Причината е, че също като звездата на Наполи е принуден да играе с маска на лицето в даден период от престоя си в тима. Самият той е фен на Марсилия и Дидие Дрогба, Оливие Жиру и Кристиано Роналдо.

Извън футболния терен 25-годишният французин не изпада в дупка по време на локдауните заради коронавируса, които бяха особено жестоки във Франция. Намира начин да бъде полезен, както и да изкарва пари. Така става част от системата на „Uber Eats“ и започва да доставя храна и стоки по домовете. Това стана ясно, след като бива представен като ново попълнение в Амиен, където обаче нещата не му потръгват.

Мустафа Сангаре е описван като бърз и техничен нападател въпреки високия си ръст, показвайки различен стил, който е преподаван в класическите школи във Франция. Извън терена не сваля усмивката от лицето си и винаги е приятелски настроен, остава дълбоко свързан с квартала, в който е израснал, и има ли време – се завръща в него. Сега трябва да създаде добрите впечатления и на „Герена“, където за първи път ще облече екипа на голям клуб.

Контузия в гърба го вади от терените за повече от година. Най-големите кошмари на Мустафа Сангаре са свързани с контузия в гърба, която получава през 2021-ва при престоя в Амиен. Травмата го изкарва от игра за повече от година, като по този начин губи мястото си в първия тим и следват престои във втория отбор и преотстъпване в Борго, но вече всичко е останало в миналото.

„Първоначално ми поставиха диагноза скъсано сухожилие. Но след това разбрахме, че проблемът е минал от таза към гърба… Болеше ме. Не можех да стана или да ям. Отслабнах почти 20 килограма. Минах 50 пъти през скенери, ядрено-магнитен резонанс, взеха ми много кръвни проби. Ходих при лекари в Амиен, Лил, Париж, Марсилия… Но не откриха нищо. След това ми направиха лумбална пункция. На първия път – още нищо… Но на втория откриха, че има бактерия. Изпитах малко облекчение, че най-накрая стана ясна причината за болката ми. Започнах лечение с антибиотици, пих ги три месеца. Но не се получи. Така че ми поставиха инжекции в Париж и вече всичко бе наред и не чувствах болка“, коментира той.

Материал на Мартин Владимиров

* заглавието е на Gol.bg