От няколко дни футболен клуб Левски провежда традиционната си лятна подготовка на традиционно място – Правец. И някак покрай емоциите от европейското първенство всичко изглежда поне привидно спокойно. Новият треньор Станислав Генчев напипа тънката струна с големите обещания и всичко се развива по познатия план.

Проблемите между фенове и ръководство изглеждат загърбени, лошото чувство от близкото минало с изпарилата се квота за европейско участие е преодоляно. Липсата на страсти около несъществуващия противник в Купата на конференциите дори прави атмосферата около клуба още по-лежерна и приятно отпускарска. Футболистите тренират, а ръководството, което е основен виновник за неблагополучията в последните 15-16 месеца, е скрито на сянка от летните жеги.

Всъщност монетата има две страни и видимата е, че в Левски могат да гледат на бъдещето с оптимизъм. Контрастът със ситуацията отпреди само три години е поразяващ. Левски има избран след кастинг млад и перспективен треньор, притежава огромен брой футболисти, почти по двама на всяка позиция и скоро ще се пусне в най-сиромашката версия на първата ни лига.

На фона на синьото благоденствие, поне половината съперници ще си броят стотинките и ще са досущ като братчетата на Гаврош пред лъскавите витрини с лакомства. А лакомства за сините футболисти ще има в изобилие, защото в кулоарите се говори, че новият централен нападател се е подписал за едни 30 хиляди лева месечно възнаграждение.

Не е като в Обетованата земя Разград, където раздават четворно и петорно по-високи чекове, но повярвайте, в доста футболни клубове средната работна заплата за страната е недостижим блян.

Съзнателно подчертавам факта, че противно на някои ширещи се мнения на недоброжелатели, Левски е осигурен отлично и само два или максимум три клуба у нас могат да се похвалят с по-добри параметри. И ако приемем, че това са ЦСКА и Ботев Пловдив, то равнищата са почти изравнени. Изпускането на Лудогорец от уравнението е съзнателно, защото нашата хегемония се шири в недостижим разкош. Финансовите причини са само една от многото предпоставки да се очаква сериозно синьо подобрение.

Втората и по-съществена за този анализ е количеството на играчите, с което вече разполага Левски. Отстрани погледано, може и да изглежда, че в „Подуяне“ няма някаква трескава суетня за нови футболисти, но бройката на играчите в Правец говори за нещо различно. Да погледнем как изглежда тима кадрово към този момент.

Бе привлечен нов вратар, но Пламен Андреев и Иван Андонов са си в клуба и участват активно в тренировъчния процес. Защитниците Галчев, Димитров, Ван дер Каап, Цунами също са налични, а в добавка пристигнаха Алдаир и Майкон. Основният квартет в средата на терена Охене, Мислович, Фадига и Митков, който пое 90 процента от тежестта на мачовете, също е налице. Двете бразилски  крила Лима и Евертон продължават да изпълняват договорите си, а в нападение също така се разчита на непродаваемия Рикардиньо, Марин Петков и Ел Джемили.

Към многообразието от опции прибавям и периферния, но солиден с включванията си Чандъров. Контузията на Илиян Стефанов също отшумява и той ще бъде наличен след старта на сезона. Споменах и новия рейтингов голмайстор на предишното първенство Алекс Колев. Няма да ви карам да броите, но го докарах до 20 играчи в наличност.

Без никакви юноши, на които тепърва ще се разчита, но все пак се чувствам длъжен да изпиша имената на Бачев, Михалев, Йовов, Рупанов, които могат и да хванат птиченцето, ако то им кацне на рамото. Ако в Левски привлекат още двама нови футболисти до изтичането на трансферния прозорец, ще се похвалят с по двама конкуренти за всеки пост в отбора. И думите на Наско за белите гащи на Костов ще са от забравеното минало.

Все пак обективното отношение изисква да спомена и от колко и какви футболисти Левски бе напуснат. Тръгнаха си Кордоба, Бари и уругвайският защитник, на който дори не си заслужава да му споменавам името. Не слагам в тази бройка Адриан Краев, отношенията с когото практически приключиха преди поне половин година. Между другото, наближава с пълна сила 1 юли и с нетърпения очаквам къде ще цъфне Краев!? Също така Левски направи отлична сделка за Здравко Димитров в Турция, който практически от три години не се е вясвал на „Герена“. Това са си направо пари от въздуха!

Опирам се на изброените по-горе изпълнители, за които е ясно, че ще съставят 90 процента от синия потенциал за следващия сезон. Бройка има, въпросителните са доколко тези познати с качествата си, или по-точно с некачествата си, играчи ще могат да изиграят един по-впечатляващ за тях и Левски сезон. А под по-впечатляващ имам предвид да заемат второто място в крайното класиране, да стигнат по-далеч в турнира за купата и да спечелят без трудности европейско участие.

Прибавям и две добавки от по-претенциозните фенове. Първата е да останат в крайното класиране на не повече от 5-6  точки от Лудогорец и втората е в рамките на следващите 12 месеца някой от тях да бъде продаден за солидна сума. Критерият с изходящите трансфери ще е много важен в ценностната система на левскарите поне в следващите два или три сезона. Добрите постъпления от Сонко, Велтон, Роналдо, Кордоба ще топлят не само сърцата, но и ще държат касата пълна. В тима, който поема Генчев, има поне половин дузина млади и перспективни момчета, за които ще е кощунство да си тръгнат от Левски без пари.

Критериите ги дефинирах сравнително ясно, но за постигането им ще е необходимо само едно условие. То се нарича спортно-технически компонент. Поглеждам програмата на сините за новото първенство и примерно едно добро начало ще е Левски да спечели първите си четири мача срещу Локомотив София, Ботев Враца, Локомотив Пловдив и Крумовград.

Първият и третият са като гост, вторият и четвъртия като домакин. И като натрупа 12 точки, Левски ще отиде с повишено самочувствие в Разград за дербито с Лудогорец, ако въобще този двубой се състои, защото около 17 август хегемонията ще е в треска за участие в групова фаза на Шампионската лига. И дори обстоятелството дали Левски ще се съгласи на отлагане или не, ще даде важна информация по някои щекотливи въпроси.

Жаклин Михайлов, "Тема Спорт"