Пускането в продажба на емитирани нови акции на стойност от 15 милиона лева от страна на Левски, като по този начин да се увеличи уставният капитал на клуба, няма да бъде много лесна задача. Предстои това не само да бъде гласувано от свиканото за 6 април тази година Общо събрание на клуба, но след това да бъде одобрена и от държавните институции!

Разрешение за подобна процедура трябва да бъде дадено от Комисията по финансов надзор (КФН). А тя ще се ръководи от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), пише "Тема спорт".

Предстои да видим и дали при одобрение от страна на институциите като първи с нови акции ще могат да се сдобият физическите лица и фирмите, които в момента притежават дялове от клуба. Или пък интерес ще прояви едър инвеститор и ще вземе накуп по-големия процент от дяловете.

Интересното е, че от клуба до момента обявиха само, че ще емитират акции за 15 милиона лева. Но не обявиха колко ще са на брой те и на каква цена. Възможно е номиналът им да е по-голям от 1 лев (колкото е този на сегашните). Според информация на „Тема Спорт“ най-вероятно предложението на Сираков ще е пускане на 3 милиона акции, всяка от които струва по 5 лева.

Ако всички нови дялове бъдат продадени, то директно 5 милиона лева ще постъпят по сметките на НАП, а общият дълг към хазната е 11 милиона лева.

Снимка: Lap.bg