Легендата на Барселона Йохан Кройф е на мнение, че отборът е дал крачка назад в развитието си през последните няколко години заради назначените треньори, които не са успели да контролират играчи като Лео Меси и Неймар.

Холандецът направи сравнение със ситуацията в Манчестър Юнайтед преди година. Според него Дейвид Мойс е добър мениджър, но не и за "червените дяволи".

"Все още харесвам много отбора на Барса. Но Барса отстъпи позиции заради хората, които бяха назначени за треньори", каза Кройф, цитиран от вестник "Гардиън".

"Не казвам, че те са добри или лоши треньори, но е трудно да контролираш футболисти като Меси и Неймар. Ако не го контролираш, тогава имаш проблем."

"Ситуацията е същата като тази с Дейвид Мойс и Манчестър Юнайтед. Някои хора могат да контролират определени играчи и ти имаш нужда от това. В противен случай няма да се получи. Мойс е добър треньор, но не за Ман Юнайтед."

"Бих казал, че най-важното нещо за един треньор е да се справи с трудностите, когато е млад. Вижте Гуардиола и мен. Също като мен, Пеп е доста слаб като телосложение и затова трябваше да се грижи за техниката си."

"Виждаме същото с Иниеста и Меси. Те трябва да действат бързо на терена. Наясно са с детайлите. Трябва да мислиш по-бързо и да виждаш повече неща. Ако виждаш повече неща, можеш да помогнеш на повече хора", добави Кройф.