Барселона завърши перфектната си седмица с погром над големия си противник Реал Мадрид и то насред “Сантяго Бернабеу” - 4:0. Тимът на Ханзи Флик, който преди дни разби Байерн Мюнхен в Шампионската лига с 4:1, хвана домакините на изкуствени засади, а през второто полувреме ги смълча с убийствена ефективност в атака.

Роберт Левандовски вкара бърз дубъл в 54-та и 56-та минута и вече има 14 гола в Ла Лига този сезон. В 77-та и младият Ламин Ямал реализира, преди в 85-та да се разпише и капитанът Рафиня. Килиан Мбапе имаше нещастието да види как два негови гола бяха отменени заради засади, а освен това направи редица пропуски през второто полувреме. 

Освен това Барселона сложи край на серията на Реал от 42 мача без загуба. Така каталунците запазиха своя рекорд от 2018 година.

С този успех Барса нанесе втора загуба през сезона на Реал в Ла Лига и дръпна на 6 точки в класирането. Каталунците имат 30 точки, докато Реал е с 24.

Реал Мадрид започна вихрено и още във втората минута Килиан Мбапе изскочи сам срещу Иняки Пеня. Французинът обаче стреля покрай гредата. А освен това беше и в положение на засада - първата от многото през първата част.

В 12-та минута Мбапе опита да се възползва от грешка при изнасянето на Барселона и реши да прехвърля Пеня с удар от повече от 40 метра. Топката обаче мина над вратата.

Много високо изнесената защита на Барселона накара Реал да играе с далечни подавания към нападателите си. При поредното подобно в 15-та минута Пеня спаси фантастично удар от близко разстояние на Белингам. И тук обаче имаше засада.

На отсрещната врата Ламин Ямал беше изпуснат и изскочи сам срещу Андрий Лунин. Младокът обаче не успя да нанесе хубав удар, след като бе и натиснат от защитник на домакините.

В 21-та минута Барса пропусна ново добро положение. Рафиня беше оставен сам на ръба на наказателното поле, имаше опция да подаде и наляво от себе си към Балде. Бразилецът обаче стреля, но прати топката над вратата. Малко след това Лунин отрази далечен удар на Педри.

Последваха силни минути за Реал, като в 30-та Килиан Мбапе вдигна трибуните на крака. Францизинът беше изведен в наказателното поле от Васкес и много технично копна топката над Иняки Пеня. Голът му обаче беше отменен от ВАР, след като се оказа, че Мбапе е в поредната засада.

На почивката Ханзи Флик замени Фермин Лопес с Френки де Йонг. Първият голям шанс беше за каталунците, като Ламин Ямал опита да прехвърли Андрий Лунин с удар почти от центъра.

Така се стигна до 54-та минута, когато Барса приспа защитата на Реал, а Касадо изведе Левандовски сам срещу Лунин. Полякът стреля от границата на наказателното поле и много технично прокара топката зад вратаря на домакините - 1:0 за Барселона.

Само две минути по-късно Левандовски тотално смълча трибуните. Де Йонг пресече едно подаване и изведе на лявото крило Алехандо Балде. Защитникът “сложи” топката на главата на Лева, който с прекрасно насочен удар направи 2:0.

Реал опита да отговори, Карло Анчелоти пусна в игра и Лука Модрич и в следващите минути “Кралете” имаха своите много големи шансове. В 64-та минута Мбапе беше изведен сам срещу Пеня, но стреля в тялото му. Малко след това францизинът отново връхлетя в наказателното поле и стреля по диагонала. Мбапе вкара гол, но пак беше отменен заради засада.

На отсрещната врата Левандовски като по чудо не вкара хеттрик. В ответната атака полякут пропусна на празна врата, като нацели гредата. Може би в ситуацията имаше засада на Рафиня. Миг по-късно Лева беше намерен отново пред вратата на противника, но този път стреля силно над нея.

За Реал последваха пропуски на Белингам и Мбапе отново, за да се стигне до 77-та минута, когато Ламин Ямал реши всичко в мача. При поредното бързо нападение Рафиня намери тийнейджърът в наказателното поле. Ямал стреля силно с по-слабия си десен крак и забоде топката под гредата - 3:0.

Този гол тотално свали гарда на Реал, докато Барса опита да убие темпото. Въпреки това в 85-та минута каталунците вкараха четвърти гол. Рафиня беше изведен зад защитата на домакините с далечно подаване на Иниго Мартинес. Бразилецът технично прехвърли Лунин с по-слабия си десен крак и направи 4:0. Малко след това Рафиня можеше да вкара и пети гол, но и така победата на Барселона беше повече от убедителна.

Реал Мадрид - Барселона 0:4

0:1 Роберт Левандовски 54’

0:2 Роберт Левандовски 56’

0:3 Ламин Ямал 77’

0:4 Рафиня 85'

Реал Мадрид: Лунин, Васкес, Милитао, Рюдигер, Менди (85 - Гарсия), Чуамени (63 - Модрич), Валверде, Камавинга (77 - Диас), Белингам, Винисиус, Мбапе

Барселона: Пеня, Балде, Мартинес, Кубарси, Кунде, Касадо (65 - Олмо), Педри, Фермин (46 - Де Йонг), Рафиня, Ямал, Левандовски