В седмицата, която ще завърши с Ел Класико на „Бернабеу“, Барселона приема един от най-неприятните си съперници в последните години. Каталунците са домакини на Байерн, срещу който са загубили 11 пъти от 15 срещи помежду им, а победите са само две.

Най-пресен е споменът от сблъсъците през сезон 2022/23, когато мюнхенци спечелиха два пъти в груповата фаза с 2:0 у дома и 3:0 като гости с голове на Садио Мане, Ерик Максим Чупо-Мотинг и Бенжамен Павар. Интересното е, че и тримата вече не са част от състава на германците.

През 2021/22 отново Байерн и Барселона бяха в една група на ШЛ.  Германците спечелиха с 3:0 у дома и 3:0 като гости, а два от головете за тях отбеляза Роберт Левандовски, който в момента носи екипа на Барса. Същата есен беляза и историческо дъно за каталунците, които не успяха да преминат груповата фаза за първи път от 21 години.

В четвъртфиналите на сезон 2019/20 в ШЛ мюнхенският гранд нанесе най-голямото историческо унижение на своя съперник, побеждавайки го с 8:2 на неутрален терен в Лисабон. За първи път от 1946 г. блаугранас допуснаха 8 попадения в своята мрежа, а в този мач наставник на баварците бе Ханзи Флик (в момента треньор на Барселона).

Въпреки негативната статистика все пак Барса два пъти успява да отстрани Байерн, като и в двата случая печели Шампионската лига, припомня "Тема спорт". През 2008/09 Меси, Ето’о и Тиери Анри се развихрят за 4:0 в четвъртфиналите на „Камп Ноу“, а през 2014/15 Барселона гази тима на Пеп Гуардиола с 3:0 вкъщи в полуфиналите.

През 2012/13 обаче е ред на Байерн да празнува след 4:0 в Мюнхен и 3:0 на „Камп Ноу“, оформяйки общ резултат 7:0 по пътя към своята пета европейска клубна корона.

Останалите сблъсъци са по-назад в миналото. През 1995/96 Байерн отстранява Барселона в полуфиналите за Купата на УЕФА, след което с Емил Костадинов в състава печели и трофея след успех над Бордо.

През 1998/99 в груповата фаза отново немският тим ликува два пъти, побеждавайки с 1:0 у дома (гол на Щефан Ефенберг) и 2:1 след обрат на „Камп Ноу“ с попадение на Хасан Салихамиджич в 87-ата минута.

Предстоящият сблъсък с Байерн обаче идва в момент, в който каталунците се намират в силна форма. И именно това дава надежда на феновете на блаугранас, че ще успеят да сложат край на негативната серия в директните дуели с Байерн. Най-голяма успеваемост хората на Флик демонстрират в предни позиции, тъй като имат 39 гола от началото на сезона (33 в Ла Лига и 6 в ШЛ) в изиграните 12 мача (10 за първенство и 2 в Европа). Това е средно по 3,25 гола на мач, а опитният поляк Левандовски, испанският талант Ламин Ямал и бразилският бързак Рафиня са част от 75% от попаденията.

Освен 14-те попадения, които е отбелязал, Левандовски се е отличил с две асистенции. Една от тях е за Рафиня, който пък му е асистирал 4 пъти. Другото голово подаване на поляка е за Ямал. Самият Рафиня също прави фантастичен старт на кампанията. Бразилецът отбеляза шест попадения и асистира за още толкова (сред тях са вече споменатите четири паса за Левандовски). Фантастичният Ламин Ямал също стряска Байерн. Едва наскоро навършил 17 години, талантът вече отбеляза пет гола и асистира за шест, от които два за Левандовски и два за Рафиня.

За атомното трио на Барса след мача с Байерн предстои още един голям тест през седмицата и това е гостуването на Реал Мадрид в Ел Класико, което е на 26 октомври (събота) на „Сантяго Бернабеу“.