Барселона продължава убедителното си представяне в Ла Лига и победи гостуващия Севиля с 5:1 за 9-тия си успех от 10 мача. Каталунците свършиха своята работа още през първото полувреме с голове на Роберт Левандовски (24-дузпа, 39) и Педри (28). След почивката резервата Пабло Торе (82. 89) се разписа два пъти, а Станис Идумбо вкара почетното попадение за Севиля.

Така Роберт Левандовски продължи добрата си серия в Ла Лига и вече има 12 гола от началото на сезона. Най-близо до него са Килиан Мбапе от Реал Мадрид и Айосе Перес от Виляреал с по 6. Освен това полякът вече има 366 гола в големите първенства на Западна Европа, като изпревари немската легенда Герд Мюлер и се нареди трети по този показател. Преди него са единствено Лионел Меси (496) и Кристиано Роналдо (495).

Имаше и други позитивни новини за каталунците - в игра след дълго лечение на контузия се завърна Гави, който взе и капитанската лента от ръката на Педри.

С тази победа Барселона запази първата си позиция в класирането с 23 точки, с три повече от втория Реал Мадрид. Севиля е 13-ти с 12. Предстои обаче много тежка седмица на каталунците. В сряда тимът посреща Байерн Мюнхен в Шампионската лига, а в събота е голямото дерби на Испания с Реал Мадрид на “Бернабеу”.

Барса пое контрола върху топката от началото на срещата, но първото добро положение беше за гостите. В 9-та минута при една контраатака Доди Лукебакио влезе в наказателното поле и опита да намери далечния ъгъл, но прати топката над вратата.

Последваха равностойни минути, за да се стигне до 22-та, когато Пеке Фернандес задържа в наказателното поле Рафиня, а реферът отсъди дузпа. От бялата точка Роберт Левандовски показа хладнокръвие и реализира за 1:0.

Само четири минути по-късно Барса вкара и втори гол. Атаката се разви по дясното крило, където Ямал върна топката към границата на наказателното поле, там Кунде я прескочи, а Педри с прецизен удар я забоде под гредата - 2:0.

Добрите минути за Барса продължиха и Левандовски пропусна сам срещу вратаря. В 39-та обаче полякът все пак вкара, след като се възползва от шут на Рафиня, за да отклони топката в мрежата за 3:0.

Каталунците започнаха силно и втората част, като малко след подновяването на играта Ламин Ямал отправи страхотен удар с външен фалц от границата на наказателното поле. Стражът на гостите обаче изби със сетни сили.

Малко след това Рафиня отбеляза 4-ти гол при бърза контраатака, но попадението беше отменено заради засада.

Постепенно темпото на игра падна и гостите имаха своите шансове. В 60-та минута Севиля получи право да изпълни дузпа след нарушение на Кубарси срещу Ромеро. След намесата на ВАР обаче стана ясно, че нападателят на гостите е в засада.

В 72-та минута Лукебакио реализира с отсечен удар в близкия ъгъл след поредната контраатака. Белгиецът обаче имаше разочарованието да види как попадението му е отменено заради засада.

В 82-та минута Барса вкара четвъртия си гол в мача. Младокът Пабло Торе, който се появи като резерва, получи подаване от наказателното поле от Кунде и стреля без подготовка. Топката се отклони в тялото на двама футболисти на гостите и влезе в мрежата на Севиля за четвърти път.

В 86-та минута Пау Виктор пропусна да вкара пети гол, а в ответната атака Севиля вкара на контраатака. Резервата Станис Идумбо беше изведе сам срещу Иняки Пеня и с премерен удар по диагонала реализира.

Минута по-късно Барса също се разписа Пабло Торе центрира от свободен удар, Иниго Мартинес не успя да засече топката, но тя излъга Нилад и влезе във вратата му за пети път.

Барселона - Севиля 5:1

1:0 Роберт Левандовски 24’-дузпа

2:0 Педри 28’

3:0 Роберт Левандовски 39’

4:0 Пабло Торе 82’

4:1 Станис Идумбо 87’

5:1 Пабло Торе 89'

Барселона: Пеня, Кунде, Кубарси, Мартинес, Балде, Касадо, Педри (83 - Гави), Ямал (76 - Торе), Рафиня (66 - Фермин), Фати (76 - Мартин), Левандовски (66 - Виктор)

Севиля: Ниланд, Педроса (81 - Монтиел), Маркао, Баде, Кармона, Агуме (70 - Идумбо), Гудел, Еюке (45 - Локонга), Пеке (46 - Сусо; 70 - Соу), Лукебакио, Ромеро