Барселона загуби спора със Зенит Санкт Петербург за трансфера на Малком, което ще ги принуди да се откажат от почти половин милион евро. Това обаче ще бледнее в сравнение с наградата, идваща от Фифа.

Бразилският нападател премина в Зенит през 2019 г. срещу рекордната за Русия сума от 41,5 милиона евро, а след това премина в Ал-Хилал в Саудитска Арабия за 60 милиона евро. Въпреки това Барселона имаше клауза в договора му, която означаваше, че ще им се изплащат бонуси за всеки път, когато Зенит се класира за груповата фаза на Шампионската лига, при условие че той изигра половината от мачовете в руското първенство.

Зенит твърди в Спортния арбитражен съд, че изключването им от Шампионската лига поради забраната на УЕФА за руски отбори означава, че не трябва да плащат на Блауграна. Техният аргумент бе подкрепен от КАС, което означава, че Барселона ще пропусне 490 хиляди евро. Положителната новина за Барселона е, че ще получи малко над 6,92 милиона евро от ФИФА като компенсация за контузията на Гави.

Това е според MD, който уточнява, че ако на Гави бъде дадена медицинска зелена светлина да играе, тогава те ще постигнат тази цифра в компенсацията си, тъй като той беше контузен по време на международен мач. ФИФА изплаща максимум 7,5 милиона евро обезщетение за наранявания в продължение на 365 дни, като клубовете имат право да получат до 20 000 евро на ден, ако е периодът е по-дълъг от една или две седмици. На Гави му липсва около месец от този максимум. Той се контузи през ноември, докато игра за Испания срещу Грузия миналата година.