Световният шампион с Испания Андрес Иниеста официално прекрати състезателната си кариера на 40-годишна възраст.

Иниеста е считан за един от най-великите футболисти в историята, отчасти благодарение на партньорствата си в халфовата линия на Испания и Барселона с Шави Ернандес и Серхио Бускетс през годините. Той има 131 мача за националния отбор на „Ла Фурия Роха“, като реализира победния гол във вратата на Нидерландия на финала на Мондиал 2010. В добавка, Иниеста стана и европейски шампион с иберийците през 2008 и 2012.

„Никога не съм си мислел, че този ден ще настъпи. Никога не съм си го представял. Да, всички тези сълзи, които текат тези дни, са сълзи от емоция, от гордост. А не от тъга. Те са сълзите на онова момче от малкото градче Фуентеалбила, което имаше мечта да стане футболист и я постигнахме след много усилена работа, жертви, никога не се отказахме – важни ценности в моя живот“, каза днес през сълзи той.

Иниеста прекара по-голямата част от 22-годишната си кариера в Барселона, след като излезе от академията на каталунците „Ла Масия“. Той направи дебюта си за мъжкия тим през 2002 и завоюва 29 трофея с „блаугранас“, включително девет титли на Ла Лига и четири Шампионски лиги.

През 2018 година Иниеста се присъедини към японския Висел Кобе, преди да заиграе в ОАЕ през 2023 за тима на Емиратс. Той остана втори в борбата за „Златната топка“ през 2010 година и бе неизменна част от Най-добрата единайсеторка на ФИФА в продължение на 9 години между 2009 и 2017./БГНЕС