Барселона продължава да мачка конкуренцията в Ла Лига, след като надигра с 3:0 като гост Алавес в мач от 9-тия кръг. Това бе осма победа за каталунците от началото на сеозна, като единствената издънка беше загубата в гостуването на Осасуна преди седмица.

Герой на “Менисорота” тази вечер отново бе Роберт Левандовски. Полякът затвърди убийствената си форма с хеттрик, като реализира в 7-та, в 22-та и в 32-та минута. Това беше 10 гол на Лева в Ла Лига този сезон, с което води убедително на върха при голмайсторите. Втори е Айосе Перес от Виляреал, а с по 5 гола са съотборникът му Рафиня, Килиан Мбапе от Реал Мадрид и Джовали Ло Селсо от Бетис.

Барса продължава да води в класирането с 24 точки, с 3 повече от големия си съперник Реал Мадрид. Виляреал е със 17, а Атлетико Мадрид с 16, но има гостуване на Реал Сосиедад тази вечер. Алавес е на 12-та позиция с 10 точки.

Барселона започна много силоно срещата и на практика уби всякаква интрига след половин час игра. Още в 4-та минута Рафиня беше изведен зад защитата на домакините от Ямал, финтира вратаря и вкара на опразнената врата. Голът обаче беше отменен заради засада.

След още три минути все пак Барса поведе с 1:0. Рафиня центрира от свободен удар, а Левандовски беше изпуснат от защитата на домакините и с лава забоде първото си попадение.

В 22-та минута много активният по лявото крило Рафиня отново се освободи от защитниците и намери в наказателното поле Лева. Полякът с лекота на метри от вратата реализира за 2:0.

Третият гол също не закъсня. В 33-та минута Ерик Гарсия пусна хубаво подаване към Левандовски, който с премерен удар по тревата намери далечния ъгъл и отново не остави шансове на Сивера - 3:0 за каталунците.

В края на първата част домакините успяха да върнат един от головете, след като Тони Мартинес реализира с глава след пас на Теналия, но последният беше в положение на засада и ВАР отново помогна на главния съдия.

След почивката Барса понамали оборотите, от което опита да се възползва Алавес. В 50-та минута Тони Мартинес нацели гредата, след като засече центриране от ъглов удар. В 68-та минута Антонио Бланко също беше близо до това да реализира, но от чиста ситуация стреля в аут. А освен това беше и в засада.

В 75-та минута Барса беше на сантиметри от четвърти гол, след като Сивера отрази удар на резервата Ансу Фати, след който топката се отклони и в страничната греда. Лева пък не успя да направи качесвена добавка след това.

Пет минути преди края на редовното време Алавес имаше нещастието да преживее още един отменен гол. След центриране от свободен удар Сантяго Моуриньо реализира с глава, но отново бе в положение на засада.

Алавес - Барселона 0:3

0:1 Роберт Левандовски 7’

0:2 Роберт Левандовски 22’

0:3 Роберт Левандовски 32’

Алавес: Сивера, Теналия (46 - Диара), Моуриньо, Абкар (67 - Пика), Санчес, Гевара, Бланко (78 - Жордан), Висенте, Ребах, Стоичков (57 - Конехни), Мартинес (57 - Гарсия)

Барселона: Пеня, Форт (67 - Кунде), Кубарси, Мартинес (81 - Де Йонг), Балде (81 - Мартин), Касадо, Педри, Ямал (67 - Фати), Рафиня, Торес (6 - Гарсия), Левандовски