Спортният директор на Барселона Деко даде обширно интервю за официалния сайт на каталунците, в което разкри, че е много доволен от избора на Ханзи Флик за треньор. Той говори и по други любопитни теми, включително неосъществения трансфер на Нико Уилямс от Атлетик Билбао. Mundo Deportivo открои най-важните части от интервюто на бившия футболист на лос кулес.

  • За трансферното лято

Истината е, че това е най-натовареното време от годината. Имахме ясни идеи и в крайна сметка се опитахме да направим това, което сме планирали. Понякога не е лесно, защото не всичко зависи от това какво искаме ние. Имат значение играчите и другите клубове. Опитваме се да контролираме пазара, но няма как да се контролират всички действия. Нико Уилямс? Имахме нужда от качествено крило, но преценихме, че разполагаме с Рафия, Феран Торес, Ламин Ямал, както и Ансу Фати. Освен това Фермин Лопес и Дани Олмо също могат да действат като крило. В крайна сметка решихме, че привличането на Олмо ще ни даде повече опции.

  • За Шави

Той свърши страхотна работа. Беше много важен за този проект. Спечелихме титлата, когато никой не го очакваше. Освен това даде дебют на важни играчи за бъдещето на клуба. Няма значение колко време беше в клуба. Важното е, че помогна за процеса на растеж. Сега сменихме треньора, но идеята е същата – да има играчи от Ла Масия и да бъдат привличани футболисти, които са гладни за победа.

  • За Ханзи Флик

Той има опит, който е много важен във футбола и идва с времето. Ханзи е тренирал страхотни отбори, знае отлично какво е да си треньор на велик клуб. Това ни дава спокойствие, защото има лесен начин на работа. Най-много ми харесва начинът, по който Флик се справя с проблемите и важните неща. Страхотен треньор и честен човек. Има ясни идеи и е много взискателен. Наясно е какво трябва да правят играчите и хората, които работят с него всеки ден. Бих го определил като работохолик.

  • За представянето

Щастливи сме, че спечелихме първите си четири двубоя в Ла Лига. Но за да триумфираме с титлата, се нуждаем от много повече. Ако не продължим по същия начин, няма да сме на първо място дълго време. Наясно сме, че един ден ще загубим, но ние трябва да опитаме да задържим тази серия възможно най-дълго.

  • За младоците

Преди да направим каквото и да било на трансферния пазар, ние винаги проверяваме какво имаме у дома. Фермин Лопес, Ямал и Кубарси вече играеха по-често. Беше ред на Касадо и Бернал. Идеята беше да видим дали тези играчи ще ни бъдат от полза и намерихме баланса с привличането на Олмо, който ни даде повече ресурси в средата на терена. Не можем обаче да направим отбор само с млади момчета. Трябва да се намери правилният баланс и децата да могат да се развиват около по-опитните. Имаше оферти за наши футболисти, но ние не искахме да губим важни играчи. Идеята винаги е била да повишим нивото, а не да го понижаваме с продажби. Тъжно ми е за контузията на Бернал, защото той е най-новото бижу от нашата школа. Травмата в коляното обаче ще го извади от игра за около година. Сигурен съм обаче, че ще се върне по-силен. Това се случи в края на трансферния прозорец, но решихме, че не трябва да привличаме негов заместник. Тогава Гави и Френки де Йонг бяха близо до завръщане в игра, а Ерик Гарсия също може да действа в тази зона.

  • За очакванията

Мисля, че имаме отбор, който да бъде конкурентен в Шампионска лига. Разполагаме с играчи, които станаха европейски шампиони. Когато европейските грандове чукат на вратата и искат ваши футболисти, това е знак, че имаме страхотен отбор. Това ни дава усещането, че можем да се борим за всички. Винаги трябва да сме оптимисти.

Рожер Торело, Mundo Deportivo, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС