Две победи и шест точки. Не може да се иска повече от един отбор с нов треньор и недовършен състав. Барселона започна сезона с пълен актив на терена, но проблемите извън него остават и дори се увеличават. Ханзи Флик бе поставен в неудобно положение, след като очакваше трансфери, които така и не пристигнаха.

Броени дни преди затварянето на летния пазар остана твърде много несвършена работа. Дани Олмо все още не е картотекиран и изгледа с тъжен поглед от трибуните успеха с 2:1 над Атлетик Билбао. Нико Уилямс бе на терена, но не с екипа на Барса, както се очакваше, а с този на баските. За капак дойде неочакваната раздяла с Илкай Гюндоган, която дори не се оказа достатъчна, за да се уредят документите на Олмо. Феновете се умориха от фалшиви обещания. Очевидно пари за нови играчи няма, поради което отново трябваше да протегнем ръка към юношите от школата. Кубарси, Балде, Бернал, Ламин, Фермин… Всички те (засега) спасяват положението със силата и ентусиазма си, съчетани с ефективността на Левандовски.

За поредна година финансовите проблеми нямат решение и сезонът на Барса се очертава да бъде всичко друго, но не и лесен. Време е Жоан Лапорта да каже истината. Стига с празните приказки и пожелания за светло бъдеще. Ако направим преглед на последните изказвания на президента, ще открием, че много малко от неговите обещания са били изпълнени. Съвсем скоро ще дойде време да се търси отговорност и за лошото планиране на спортните процеси. Само преди няколко месеца Барса плати огромна сума за Витор Роке, който се оказа ненужен. Друг пример е прибързаното напускане на Гюндоган, подарен на Ман Сити. От общо шестима, които пристигнаха през миналия сезон, петима вече ги няма, а в същото време в касата не е влязло нито едно евро от продажби.

Да, беше ясно, че Лапорта се захваща с много трудна задача, но повече от 3 години след неговото избиране клубът се намира в почти по-лоша ситуация, отколкото в началото на управлението му. Взетите мерки за възстановяване не бяха достатъчни, за да попречат на съсипването на имиджа на Барса. Не знаем в каква посока е тръгнал клубът и дали изобщо има ясен план за излизане от мрака. Много е трудно да запалиш феновете, когато вече не си в състояние да се конкурираш с останалите грандове за новите звезди, а единствената ти цел е просто да оцеляваш.

Оправданието с лошото наследство вече не важи. Имаше достатъчно време за промяна, която не се случи. Мандатът на Лапорта върви към своя край и в историята ще остане повече болката, отколкото славата. Жоан, това не е Барселона!

Заобиколени от тази, меко казано, обезпокоителната реалност, феновете могат да се вълнуват само от експлозията на Ламин Ямал, който вкара страхотен гол в събота, напредъка на останалите младоци, сериозността на треньора Флик и скорошното завръщане на „Камп Ноу“.

Sport, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС