Ханзи Флик (59 г.) даде първото си интервю, след като наследи Шави Ернандес начело на Барса. Новият треньор вече даде някои тактически насоки за стила, който ще изповядват каталунците под негово ръководство: „Тук традицията е да се играе с повече пасове, но аз искам по-директни атаки и голове”, обясни той пред Barca ONE.

Какви са първите ви впечатления в Барса, хер Флик?

– Всички, които работят тук, имат тази страст и преданост, за да дават най-доброто от себе си за клуба. Това е много важно, защото ние също искаме да бъдем част от Барса и да изведем отбора на следващото ниво. Ще направим всичко, за да се случи. Още когато реших да стана треньор, следях играта на Барселона, защото този отбор практикуваше наистина фантастичен футбол. Сам за себе си говори начинът, по който развиват играчите и работят с тях още от малки. Страстта, която усетих тук още от първия ден, е нещо невероятно. И поради тази причина аз наистина съм щастлив да бъда в Барса. Вече виждам уважението на всички. Моята философия и философията на Барса си приличат много, защото и двете са вдъхновени от нидерландския футбол и Кройф. Преди всичко ме привлича историческото призвание на отбора да играе офанзивно, преди всичко под ръководството Гуардиола. С него имаме прекрасни взаимоотношения. Гледал съм много негови мачове в Байерн и сега в Манчестър Сити. Няма как да не харесваш стила му и начина, по който подобрява отбора си.

Как върви работата със спортния директор Деко?

– Мога да кажа, че той се справя фантастично. Искаме заедно да подобрим качеството на Барселона, това е най-важното. Понякога се налага да привлечеш играч, който умее да печели мачовете, но също така ние имаме много младоци, които могат да се развиват тук, и ние искаме да им помогнем. Това също е част от философията на Барса. Видях нещо невероятно на първата тренировка, защото, когато опитните играчи отсъстват в началото на подготовката, обикновено качеството пада, но тук това изобщо не се усеща заради качеството на юношите. Хубаво е да гледам как младите се развиват. Казах им какво искам и те го изпълниха. На 100 процента!

Част от щаба ще е Тиаго Алкантара, който ще се учи при вас на занаят…

– Говорихме много по времето му в Ливърпул. Имаше лош късмет с контузиите и когато реши да спре с футбола, го попитах дали иска да дойде и да се наслади заедно с нас на подготовката. Бъдещето му е треньорството. Казах му, че може да бъде част от това и да се учи, ако пожелае. Беше ясно, че в Барса все още всички го обичат. Добре е за отбора, че той ще е сред нас през тези няколко седмици. Хората наоколо са много приятелски настроени, усещаш го всеки ден, когато срещнеш някого. Мисля, че това е страхотно нещо и от моя страна, заедно с моя щаб искаме да станем част от тази култура и също да се адаптираме…

На какво залагате в началото на подготовката?

– Футболът не е само игра с топка, в първите дни наблягаме на физическите упражнения. На европейското Испания игра най-добре и заради перфектната си физическа подготовка. За мен това е от ключово значение и го казах на играчите. Че ако тренират само на 80%, няма как след това да дадат 100% по време на мача. Искаме преди всичко да сме подготвени добре и след това да печелим.

Проблем ли е, че играчите от Евро 2024 и Копа Америка ще пропуснат голяма част от лагера?

– Това не е пречка само за нас. Същото е с Ман Сити, Юнайтед, Байерн, Реал. Не е най-добрата ситуация, но големите клубове винаги имат национали, които отсъстват. Напълно нормално. Но това е възможност да проверим качествата и на останалите в отбора. Вече си размених съобщения с националите. За испанския използвам преводач, честно казано, но беше важно за мен да установим тази връзка с всички футболисти. Отговорът също беше добър. Контузиите на Роналд Араухо и Френки де Йонг? Не мисля за тях, защото няма какво да променя. Щом те ще отсъстват, някой друг ще влезе да ги смени.

Каква ще бъде тактиката на Флик?

– Трябва ли да я разкривам сега пред всички (смее се)? Между моя стил и този на Барса няма големи разлики. Искаме да играем в полето на противника, да пресираме високо. Идеята е същата, но в крайна сметка това, от което се нуждаеш, е да победиш. Искаме винаги да сме активни не само когато владеем топката, но и когато тя не е в нас. Ако се налага, да пресираме по-дълбоко от нормалното, за да си върнем притежанието. Също така е важно играчите да се чувстват свободни с топката – това е начинът да дадат най-доброто от себе си. Имаме собствена система, по която да играем, но всеки съперник е различен и има елементи, които ще се променят спрямо опонента. Трябва да имаме една „шестица“, която да работи в защита и да помага на хората в отбрана. За мен също е ключово да бъдем по-директни към гола и да не се връщаме назад. Крилата да бъдат активни и да се концентрират повече в головете.

Какво е мнението ви за поколението на Ямал и Кубарси?

– Нямам търпение да работим с тях. Нашата работа е да им помагаме. Разполагаме с играчи на 15, 16 и 17 години. Те вече имат добра основа. Опитните ще помагат и на младите. Имаме нужда от много възможности за отбелязване, а Левандовски е невероятен в наказателното поле. Добрият контакт между треньор и играчи е ключът към успеха. Не е лесно, понякога задавам въпроси на футболистите и те са шокирани, но имаме нужда от такива дискусии, за да знаем тяхната гледна точка по определени въпроси. А ако имат проблем с нещо, винаги могат да дойдат.

Как виждате нивото на Барса сега?

– Имаме страхотен отбор, 100% съм убеден. Враждата ни с Реал? Тя е само за двама в годината. Барса е топотбор, който винаги се бори за трофеи. През последните години е завършвал трети само веднъж. Няма да казвам, че ще спечелим това или друго състезание. Ще видим какво ще се случи. Фокусирани сме върху настоящето, защото е важно какво правим сега. Отборът трябва да се наслаждава на играта и феновете да знаят, че този отбор е техният.

Какво обичате да правите извън футбола?

– Нямам много време за хобита. Обичам да карам колело, да си играя с внуците и да пия кафе. Не е добре да започнеш деня без чаша кафе. Това е първото ми толкова дълго интервю на английски. Чувствам се уверен, така че всичко е наред. Имах спортен магазин преди 20-23 години и от Nike ме поканиха на мач тук, в Барселона. Беше срещу Хетафе, тях ги водеше Бернд Шустер. Аз седнах на трибуните и си казах: „Един ден искам да стана треньор тук”… И го постигнах.

 

Превод на "Тема спорт"