Барселона победи с 3:1 като гост Алавес в мач от 23-тия кръг на Ла Лига. Каталунците отново не убедиха особено с играта си, но стигнаха заслужено до трите точки след голове на Роберт Левандовски (22), Илкай Гюндоган (49) и Витор Роке (63), който се разписа във втори пореден мач. За домакините Саму Омородион в 51-та минута бе намалил резултата. 

Лошите новини за треньора на каталунците Шави Ернандес в мача бяха принудетелната контузия на пореден основен футболист - Гюндоган и изгонването на Витор Роке за втори жълт картон в 72-та минута, който бе особено пресилен. 

В крайна сметка Барселона постигна втора поредна победа в първенството и за момента е на 3-то място с 50 точки. Водят Реал Мадрид с 57 и Жирона с 55, докато чертвъртият Атлетико Мадрид е с 47. Алавес е на 12-та позиция с 26. 

Двубоят започна вихрено и само секунди след началния сигнал домакините имаха претенции за дузпа. Алекс Сола се измъкна по десния фланг и беше фаулиран от младия Кубарси в наказателното поле. Гостите имаха късмет, че Сола бе в положение на засада, която бе потвърдена за секунди. 

Малко след това Алавес имаше още едно изгодно положение, но в крайна сметка до добър удар не се стигна. Каталунците показаха класа за първи път в 10-та минута, когато удар на Араухо беше блокиран. Така се стигна до 22-та, когато тимът на Шави поведе в резултата. След многоходова атака Илкай Гюндоган изведе в наказателното поле Роберт Левандовски. Полякът имаше късмет при укротяването на топката, с което се измъкна от защитник, а след това с второто си докосване много технично чукна топката над Сивера и направи 1:0. 

В 35-та минута домакините бяха много близо до изравнителен гол. Йон Гуриди беше намерен на метри от вратата след хубаво центриране от лявото крило, засече топката с глава, но Иняки Пеня направи феноменално спасяване. 

На полувремето Шави замени Кансело с Ектор Форд, а домакините отново имаха първото положение за гол. Само три минути след подновяването на играта Риоха влезе в наказателното поле и опита нещо средно между удар и прострелно центриране към далечната греда. И в двата случая обаче беше разочароващо. 

В следващата атака Барса вкара за втори път. Педри получи топката на ъгъла на наказателното поле, изчака включването на Гюндоган към далечната греда и пусна прекрасен пас към него. Полузащитникът намери изячно топката от въздуха и я забоде под гредата за 2:0. 

Алавес се върна в мача буквално в следващата си атака. В 51-та минута Сола направи пореден много добър пробив по дясното крило, центрира с външен фалц, а Саму Омородион с глава успя да насочи топката под гредата за 1:2. 

Барселона опита да успокои играта в следващите минута, а за това помогна и гола на резервата Витор Роке. В 63-та минута след хубава многоходова атака Форт намери в наказателното поле Ел Тигриньо, който с едно докосване плъзна топката към далечната греда и направи 3:1.

Двубоят изглеждаше предрешен, но Роке получи два жълти картона в рамките на пет минути и в 72-та беше изгонен. Вторият жълт картон беше особено пресилен, тъй като повторенията показаха, че бразилецът въобще не докосва защитника на домакините. Протестите на каталунците не дадоха резултат, а и намесата на ВАР бе невъзможна. 

Шави опита да затвори мача с някои дефанзивни смени, докато в същото време Алавес натисна. Каталунците обаче не допуснаха повече грешки в своята защита. 

Алавес - Барселона 1:3

0:1 Роберт Левандовски 22’

0:2 Илкай Гюдоган 49’

1:2 Саму Омородион 51’

1:3 Витор Роке 63’

Алавес: Сивера, Науел (78 - Хаджи), Марин, Дуарде, Лопес, Гевара, Бланко (78 - Бенавидес), Гуриди (64 - Симеоне), Сола, Риоха (64 - Ребаш), Саму

Барселона: Пеня, Кансело (46 - Форт), Кубарси (83 - Мартинес), Араухо, Кунде, Кристенсен (83 - Ромеу), Гюндоган (59 - Роке), Де Йонг, Ямал, Педри (75 - Фермин), Левандовски