Барселона на Шави има историческа възможност тази сряда да постигне нещо велико. От една страна, елиминирането на Реал Мадрид на 1/2-финалите в Купата на краля би означавало втори финал за него като треньор, след като този януари тимът триумфира в Суперкупата на Испания. Каталунците биха с 1:0 на „Бернабеу“ в първия мач, а ако спечелят и сега, то общият баланс в Ел Класико ще бъде изравнен. След 253 дуела кралете имат 101 успеха при 100 за блаугранас, като равенствата са 52. Любопитното е, че при отбелязаните голове също скоро може да има паритет – столичани са с 420 вкарани попадения, а опонентът е с 415.

В последно време балансът в този сблъсък е наклонен в полза на Барса. Лос кулес са с 3 поредни успеха, а Шави води с 5:2 на Карло Анчелоти, откакто пое юздите на „Камп Ноу“. Освен това Серхио Бускетс ще се утвърди като играча с най-много класики в историята – общо 48, с 3 повече от Серхио Рамос и Лео Меси.

В сряда Барса и Реал ще се изправят за пети и последен път един срещу друг през този сезон. Двамата треньори обаче имат доста главоболия с окомплектоването на съставите си, особено в защита. Шави няма да може да разчита на титулярния централен бранител Андреас Кристенсен, който е с контузия. Младият специалист обича да поставя Роналд Араухо като десен бек срещу кралете, тъй като той се справя доста добре с Винисиус. Според каталунското издание Sport Маркос Алонсо ще бъде позициониран в сърцето на отбраната до Жул Кунде. Бившият футболист на Челси игра там в първия сблъсък с Реал и се справи на ниво. Иначе във вчерашната тренировка участие не взеха и другите контузени в тима – Педри, Усман Дембеле и Френки де Йонг.

Левият бранител на Белия балет Ферланд Менди пък е получил нова травма и ще отсъства цели 5 седмици. Централният защитник Антонио Рюдигер е под въпрос, след като не тренира със своите съотборници и вчера. Мариано Диас също има проблеми, но се очаква да бъде на линия.