Изпълнителният директор на Барселона Феран Ревертер представи финансовото състояние на клуба, произтичащо от наложена от ръководството проверка.

Тя представя деликатната ситуация, в която се намират каталунците. Ревертер обяви състоянието на активираните данъчни кредити, средствата за подготовка на играчи и за съдебни дела, както и предполагаемия бюджет за сезон 2021-22. Той разкри астрономически плащания на комисионни, които най-вероятно са сред причините за влошаване на състоянието и увеличаването на дълга. Ревертер подчерта, че "ръководството на предишния управителен съвет е било катастрофално". Той поставя разходите за преодоляване на пандемията като една от основните причини за критичното положение на клуба.

Проверката, която разкри положението на клуба през март 2021 г., обяви грандиозен размер на нетния дълг, увеличение от 61% на заплатите за три години, от 56% - на управленските разходи и 600% - на финансовите разходи. Неконтролираното увеличаване на размера на заплатите и липсата на протоколи за наемане на доставчици са две от основните причини за негативното управление, при което, според Ревертер дълговете са били договорени, без да преминат през гласуване на Общото събрание.

Главният изпълнителен директор изчислява, че ситуацията може да бъде частично подобрена "след четири или пет години", въпреки че много зависи от приходите от появата на нов спонсор или кредит от банка преди края на годината. Въпреки ситуацията той вярва, че "марката Барса е много силна и с доверието към клуба, стратегическия план и новия борд" ще се възстанови.

"Например имейлите на всички служители бяха изтрити след 90 дни и имейл адресите на мениджърите бяха пренасочени към личните им имейл адреси", сигнализира Ревертер по повод на предишното управление, пише "Труд". Някои бивши служители вече са дадени на прокурор. Проверката е установила комисионни за необичайни посредници по трансфери на играчи от 48 милиона евро. А в същото време клубът не е разполагал с над 120-те млн. за трансфера на Антоан Гризман и се е наложило да ги обезпечи чрез фонд, генериращ финансови разходи. 

Той също така обясни, че са искани кредити, които не надвишават 100 милиона евро, за да не ги прехвърлят и да ги гласуват през Общото събрание. В един момент "всички направени инвестиции са били на кредит".

В края на пресконференцията Феран Ревертер заяви, че Барселона все още не е решила дали и какви действия да предприеме спрямо Хосеп Мария Бартомеу и че бюджетът за зимни трансфери ще бъде в размер на 20 милиона евро. Преговорите за подновяването на договорите с Ансу Фати и Педри вървели "много добре".