Барселона победи Реал Сосиедад с 2:1 в двубой от 4-ия кръг на испанската Ла Лига, игран на стадион "Аноета".

При едно от традиционно трудните им гостувания, футболистите на треньора Ернесто Валверде успяха да стигнат до обрат, след като домакините поведоха в резултата още в 13-ата минута, благодарение на Ариц Елустондо. Голове на Луис Суарес и Усман Дембеле обаче донесоха победата на каталунците.

Така Барса запази перфектния си старт на сезона, откъсвайки се на първото място с актив от 12 точки. С 3 пункта по-малко е Реал Мадрид, който тази вечер ще се изправи срещу Атлетик Билбао.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/gWwnK66tLsA" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Двубоят започна добре за гостите, които поеха контрола върху играта, демонстрирайки отлична отборна химия с традиционните за каталунците многобройни пасове помежду си. Въпреки това до опасности пред вратата на Руи така и не се стигна в първите минути.

Точно обратното. Реал Сосиедад успя да поведе в резултата в 13-ата минута. Ектор Морено засече центриране от пряк свободен удар и с глава подаде към Ариц Елустондо. Футболистът без да се замисля, отправи атрактивен изстрел от воле към близкия ъгъл на Марк-Андре тер Стеген, който остана безпомощен в тази ситуация.

В 27-ата минута Лионел Меси получи добра възможност да изравни. Аржентинецът успя да си освободи пространство и стреля от дистанция, но топката прелетя много встрани от лявата греда.

В 36-ата минута Жерар Пике се извиси над всички при центриране от ъглов удар и успя да стреля с глава към вратата. Топката обаче премина малко встрани от лявата греда. 

В 42-ата минута футболистите на Барселона претендираха за дузпа. Съдията Карлос Дел Серо прегледа ситуацията, използвайки системата VAR, чрез която прецени, че нарушение няма. Така първото полувреме завърши без повече голове.  

През втората част гостите продължиха да търсят изравнителното попадение. В 55-ата минута Меси тръгна на пробив към противниковата врата. Защитниците опитаха да го спрат, но той успя да задържи топката в краката си и дръпна спусъка пред вратата. Ударът му обаче не беше толкова успешен и топката беше уловена с лекота от Руи.

Три минути по-късно футболистите на Реал Сосиедад бяха близо до удвояване на преднината си. Микел Оярзасабал се озова в обещаваща позиция за завършващ удар. Той обаче стреля лошо в и топката отиде в трибуните.

В следващите минути играта се отвори и двата отбора си размениха по няколко опасности, но все нещо не им достигаше при завършека на атаките си.

Това все пак се случи в 63-ата минута, след като Луис Суарес успя да изравни. Уругвайският нападател се оказа на правилното място в точното време и прати топката във вратата след страхотен карамбол на метър от голлинията.

Само три минути по-късно каталунците поведоха в резултата. Избита от Руи топка от ъглов удар попадна в краката на Усман Дембеле, който отправи прострелен изстрел от границата на наказателното поле - 1:2.

След попадението футболистите на Барселона се стараеха да запазят притежанието на топката, разменяйки си къси пасове, което значително затрудни съперниковите играчи.

В 86-ата минута Хуанми пропиля прекрасен шанс да отбележи. Той отправи хубав удар с глава от удобна позиция, но не се прицели добре и топката прелетя леко встрани от дясната греда.

Реал Сосиедад - Барселона 1:2

Голмайстори: Ариц Елустондо (13), Луис Суарес (63), Усман Дембеле (66)

Реал Сосиедад: Руи, Салдуа, Ариц, Морено, Тео, Субелдия, Ияраменди (Мерино 82'), Пардо (Сангали 83'), Сурутуса (Оргийес 73'), Оярсабал, Хуанми
Треньор: Асиер Гаритано

Барселона: Тер Стеген, Семедо (Коутиньо 46'), Пике, Юмтити, Алба, Роберто, Ракитич, Рафиня (Бускетс 57'), Дембеле (Видал 77'), Меси, Суарес
Треньор: Ернесто Валверде

Сан Себастиан, стадион "Аноета"
Съдия: Карлос Дел Серо
Жълти картони: Ияраменди (Реал Сосиедад); Юмтити (Барселона)