Барселона победи Атлетик Билбао без никакви проблеми с 3:0 в среща от 21-и кръг на испанската Ла Лига, състояла се на стадион "Ноу Камп". 

Треньорът на шампионите Луис Енрике си позволи лукса да остави голмайстора на първенството от миналия и този сезон на резервната скамейка, като уругваецът изобщо не получи игрови минути.

Това обаче не оказа влияние на играта на "блаугранас", които откриха чрез Пако Алкасер, за когото това беше първо шампионатно попадение за клуба.

Малко преди паузата Лионел Меси се разписа от малък ъгъл, шутирайки директно по диагонала от малък ъгъл, а в средата на второто полувреме и аржентинецът беше изваден от игра. 

Не след дълго Алеиш Видал направи аванса на каталунците класически, осъществявайки хубав индивидуален пробив. Така Барса събра 45 точки и изостава с една от Реал Мадрид, който има два мача по-малко. Атлетик е осми с 32 пункта.


Баските получиха много добра възможност малко след изтичането на десетина минути игра, когато Лапорт хвърли чудесен пас към Инаки Уилямс, но тъмнокожият нападател не успя да уцели вратата.

Така се стигна до 18-ата минута, в която Пако Алкасер вкара първия си гол за Барса в първенството. Андре Гомеш разтегли вляво, където Неймар намери Пако и последният не сбърка с инстинктивно отиграване с левия крак.

Атлетик се опита да погледне в предни позиции и сътвори няколко прилични акции, но първо Итураспе би неточно, а след това Тер Стеген отказа Уилямс с хубава намеса.

Пет минути преди почивката Лео Меси удвои аванса на своите с точно изпълнение от пряк свободен удар в близкия ъгъл, при което Ираисос можеше да се намеси доста по-добре. Все пак е за отбелязване, че Лео успа да матира стража на гостите от малък ъгъл за стрелба.

След почивката Неймар и Меси направиха по един пропуск, като Лео намери мрежата, но от нейната външна страна. Малко след това аржентинецът беше сменен, обирайки овациите на публиката.

В средата на второто полувреме Алеиш Видал сложи точка на спора с много класно изпълнение. Той сам си открадна топката, напредна покрай трима играчи на съперника и завърши с класен прецизен удар с левия крак.

Неймар накара вратаря на гостите да спасява малко след това, а десетина минути преди края на редовното време влезлият като резерва Ерасо би покрай гредата от много удобна позиция.

В 89-ата минута Туран сервира топката на Видал, но неговият удар отблизо беше спасен от вратаря Ираисос, а при добавката Ракитич би високо. В последните секунди пък Тер Стеген спаси тупалка на Муниаин.

 

Барселона - Атлетик Билбао 3:0

1:0 Пако Алкасер - 18'
2:0 Лионел Меси - 40'
3:0 Алеиш Видал - 67'

 

Барселона: Тер Стеген, Пике (Масчерано - 46'), Юмтити, Видал, Матийо, Рафиня (Ракитич - 54'), Гомеш, Туран, Меси (Роберто - 64'), Алкасер, Неймар

Атлетик Билбао: Ираисос, Лапорт, Алварес, Балензиага, Де Маркос, Сан Хосе (Бенат - 60'), Итураспе, Иниго (Адурис - 52'), Гарсия (Ерасо - 74'), Муниаин, Инаки Уилямс