Барселона постигна очаквана, но доста трудна победа при гостуването си срещу Лас Палмас в двубой от 25-ия кръг на Примера. 

Каталунците се наложифа с 2:1, като може би играха с мисъл и за предстоящия двубой срещу Арсенал, така че предимството им не бе чак толкова ясно изразено. 

Те обаче постигнаха целта си и вече имат 63 точки, като най-малкото разликата до Атлетико и Реал ще остане 6 и 7 точки при успех на столичните отбори утре. Островитяните играха сърцато, но оставата в зоната на изпадащите с 21 точки. 

Луис Енрике пусна титуляри звездното си трио Меси, Неймар и Суарес. Масчерано се завърна в защита, а Сержи Роберто се появи в средата на терена на мястото на наказания Бускетс. Арда бе предпочетен пред Ракитич. 

Началото бе отлично за фаворита. В 6-ата минута Барса проби отляво, като Жорди Алба направи един от обичайните си пробиви, след което подаде към далечната греда, където Луис Суарес бе на точното място и вкара. Това бе неговият 25-и гол в шампионата за сезона. 

Лас Палмас обаче отговори бързо. Уилям Хосе остана свободен при една ситуация в наказателното поле и успя да преодолее Браво с удар под плонжа на чилийския вратар. 

Последва обичайната гледка в този тип мачове на каталунците. Хората на Луис Енрике владееха инициативата и се опитваха да си върнат аванса, а домакините се бранеха и търсеха начин да нанесат вреда на опонента си при контри. 

Ивиеста накара Хави Варас да се намесва в 18-ата минута, но като цяло добри положения не бяха много и все нещо не достигаше на Барса. Все пак класата на шампионите си каза думата. В 39-ата минута Хави Варас изби удар, но Неймар стигна пръв до топката и вкара. При този резултат дойде и почивката. 

След нея обаче ситуацията на стана много лека за лидера, тъй като Лас Палмас действаше амбицирано в търсене на ново изравняване. Островитяните дори имаха и добър период на владеене на топката, а Барса сякаш действаше с мисъл и за предстоящия сблъсък с Арсенал. 

Луис Енрике направи някои смени, но остави нападателното си трио в стремежа отбора да отбележи трети гол, който обаче така и не идваше. Това не носеше спокойствие на каталунците и в 78-ата минута те си отдъхнаха, след като изстрел на Араухо мина покрай далечния ъгъл. 

В крайна сметка обаче, в оставащото време домакините не съумяха да създадат чиста голова ситуация и Барса запази аванса си, за да постигне важен триумф, който запазва преднината на отбора. 

Лас Палмас – Барселона    1:2

0:1    Суарес 6 1:1    Хосе 10 1:2    Неймар 39

Лас Палмас: Хави Варас, Гарсия (87 Борхес), Артилес, Бихас, Гаридо, Момо, Виера (66 Лемос), Меса, Тана, Ел Жар (76 Араухо), Хосе Барселона: Браво, Дани Алвес, Масчерано, Матьо, Алба, Арда (46 Ракитич), Сержи Роберто (70 Вермаелен), Иниеста, Меси, Неймар, Суарес