Барселона е клубът, който доминира при връчването на Златната топка. Тази вечер каталунците могат да видят как техен футболист грпабва отличието за 11-и рекорден път.

Според букмейкъри и специалисти Лионел Меси е тежък фаворит да вдигне най-ценния индивидуален приз за рекорден пети път. На неговите конкуренти Неймар и Кристиано Роналдо се дават минимални, почти илюзорни шансове.

Останалите футболисти на Барселона, които са вдигали Златната топка са Луис Суарес, Йохан Кройф (два пъти като играч на тима), Христо Стоичком, Ривалдо и Роналдиньо.

Три клуба делят второто място, пласирайки по осем "Златни топки". Това са Ювентус, Милан и Реал Мадрид. Следват Байерн Мюнхен с пет и Манчестър Юнайтед с четири.

Ако разделяме носителите на наградата по нации, безспорна на върха са Германия и Холандия, които имат по 7 победители. Франция е на трето място с 6, а четвърта позиция се дели от пет държави - Бразилия, Англия, Италия, Португалия и Аржентина.

По постове нападателите логично са №1 с 36 победи. В 19 случая полузащитник грабва Златната топка, а в три - защитник (два пъти Франц Бекенбауер и Фабио Канаваро). Само през 1963 година вратар е над всички останали, като тогава за най-добър футболист е избран Лев Яшин.